Cannabis
De Canadese Universiteit van Alberta laat zo bijvoorbeeld de potentie van Cannabis zien. Door de bastvezels van hennep in twee fasen te verhitten zijn zij er in geslaagd zeer efficiënte koolstofelektroden te maken. Deze worden gebruikt als materiaal om energie op te slaan in batterijen en supercondensatoren. Het materiaal is goedkoper om te maken dan grafeen, dat op dit moment het meest gebruikt wordt om energie in op te slaan. Tevens is het vele malen toleranter voor extreme temperaturen. Zo blijft het materiaal ondanks extreme hitte of kou toch energie opslaan. De Canadezen zijn de technologie al aan het ontwikkelen.
Sigarettenpeuken
Filters van sigaretten bestaan voornamelijk uit celluloseacetaat, een kunstvezel die ook veel in textiel voorkomt. Deze stof wordt als giftig beschouwd. Sigarettenpeuken zijn ’s werelds meest weggegooide product en zorgen voor 765.000 ton aan afval, en vormen op die manier een enorm milieurisico. Door het onderzoek van de Universiteit van Seoul National kan deze enorme berg aan afval nuttig worden besteed. De onderzoekers hebben een manier gevonden om filters van sigaretten te transformeren naar hoogwaardig en koolstof gebaseerd materiaal. Het eindresultaat is een supercapacitator waarmee meer, sneller en langer energie kan worden opgeslagen.
Toepassing
Door deze ontwikkelingen komt elektrisch rijden weer een stap dichterbij. De duurzame auto kan op deze manier worden voorzien van een goedkope accu die sneller oplaadt en langer meegaat. Ook andere toepassingen om eigen opgewekte energie op te slaan in accu’s en batterijen komen hiermee in en stroomversnelling.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.