Lelijke zonnepanelen op het dak

Eén van de grootste nadelen van zonnepanelen is dat deze het aangezicht van de woning aantasten. Laten we eerlijk zijn, zonnepanelen op het dak staan niet heel mooi. Gelukkig is dat in de jaren gelukkig wel een stuk verbeterd, want waar je vroeger alleen blauwe, zwarte of grijze zonnepanelen met dik frame kon kopen heb je nu ook strakke full black zonnepanelen. Deze storen het aangezicht al een stuk minder, maar dan nog is ook het legplan van de zonnepanelen belangrijk. Het is dus wachten tot de transparante zonnepanelen of zonnepanelen in de kleur van de dakpan zijn ingeburgerd.

Je hebt ook zonnedakpannen en indakpanelen, maar die zijn een stuk duurder, wekken minder op en bovendien is lang niet elk dak hiervoor geschikt.

Aanpassingen in de meterkast

Wat veel mensen vergeten is dat er ook het nodige verandert in de meterkast. Als je niet meer dan 12 zonnepanelen (5 KW) plaatst komt er alleen een nieuwe groep bij in de meterkast. Dit kost zo’n 500 euro extra. Als je meer dan 12 zonnepanelen plaatst moet je ook de aansluiting laten wijzigen naar 3-fasen. Deze wijziging vraag je aan bij de netbeheerder en kost zo’n 300 euro. Vraag de wijziging tijdig aan, want de doorlooptijd kan oplopen tot enkele maanden.

Zonnepanelen aansluiten

Krapte elektriciteitsnet

Door het groeiende aantal zonnepanelen kan op sommige momenten een te hoge netspanning ontstaan. Dit resulteert in het uitvallen van de omvormer als de netspanning boven de 253 Volt komt. Ondanks dat netbeheerders het elektriciteitsnet flink aan het uitbreiden zijn, gaat dit minder snel dan de groei van het aantal zonnepanelen. Voordat het probleem definitief is opgelost zal hierdoor het aantal storingen bij omvormers de komende jaren eerst nog toenemen. Gelukkig zijn dit korte momenten die zorgen voor 2 tot 3% minder opbrengst per jaar.

Kan je nog zonnepanelen plaatsen?

De productie en recyclen

Tijdens het productieproces van zonnepanelen komt ongeveer 500 kilogram Co2 vrij per zonnepaneel, omdat er fossiele energie wordt gebruikt. Met een zonnepaneel bespaar je jaarlijks 120 kilogram Co2, dus het duurt minimaal 4 jaar voordat ze energieneutraal zijn. De grondstoffen waaruit een zonnepaneel bestaat zijn: glas, silicium, aluminium, koper, zilver en lood. Dit zijn veelvoorkomende materialen en zijn (behalve lood) niet schadelijk voor het milieu, maar wel veel energie kosten om ze te winnen. Veruit de meeste zonnepanelen komen uit China, dus ook het transport zorgt voor de nodige Co2-uitstoot.

Bijna alle materialen van een set zonnepanelen worden teruggewonnen, maar we kunnen nog geen nieuwe zonnepanelen van de oude maken. De teruggewonnen materialen worden gebruikt als bodemverharder of krijgen een andere bestemming. Het inleveren van de zonnepanelen is verplicht in Nederland. Stichting OPEN zorgt voor de recycling van zonnepanelen.

Zonnepanelen en brandgevaar

Als een gebouw met zonnepanelen in brand staat is deze moeilijker te blussen. Het bluswater kan namelijk moeilijker bij het vuur komen als bijvoorbeeld het dak vlam vat. Zonnepanelen zelf zijn niet per se brandgevaarlijk, zolang de kabels en aansluitingen goed zijn aangesloten en er voldoende ruimte tussen het dak en de zonnepanelen zit voor ventilatie, zodat de warmte weg kan. Het is sowieso verstandig om de zonnepanelen af en toe te laten controleren door een installatiebedrijf.

Onderhoud en schoonmaken

Ook zonnepanelen hebben onderhoud nodig. Al wordt vaak beweerd dat je er geen omkijken meer naar hebt, ook zonnepanelen moet je af en toe schoonmaken. Vuil en stof zorgen voor minder opbrengst dus maak je zonnepanelen minimaal 1 keer per jaar schoon. Als je zelf het dak niet op wil zijn er bedrijven die dit voor je kunnen doen (kosten: 60 euro). Laat ook eens in de 3 jaar de zonnepaneleninstallatie controleren. Zo spot je loszittende onderdelen of andere defecten tijdig en zit je altijd veilig. Een installatiecheck kost ongeveer 250 euro.

Verdwijnen salderingsregeling

Het is nog niet zeker, maar de kans is groot dat de salderingsregeling vanaf 2031 verdwijnt. In de 5 jaar daarvoor wordt deze al langzaam afgebouwd. Dit betekent dat je straks een lagere vergoeding krijgt voor de stroom die je verkoopt aan de energieleverancier (teruglevering). Op dit moment is de terugverdientijd ongeveer 4 jaar en deze blijft ook na het verdwijnen van de salderingsregeling relatief kort met 7 tot 10 jaar. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee, dus je hebt nog minimaal 15 jaar gratis stroom van je eigen zonnepanelen.

Nadelen zonnepanelen

Dak aanzicht

Krapte elektriciteitsnet

Aanpassing meterkast

Fossiele energie productieproces

Vergt onderhoud

Verdwijnen salderingsregeling

Voordelen zonnepanelen

Lagere energierekening

Korte terugverdientijd

Eenvoudig te installeren

Zonnepanelen gaan lang mee (>25 jaar)

Woningwaarde stijgt

Minder Co2-uitstoot

Bron: diverse bronnen

Forum

Welke nadelen zie jij met zonnepanelen?

Meer nieuws

Over zonnepanelen

  • Jouw feedback
  • 2   2

3 reacties op “Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?”

  1. H.a.m Fransen

    Wanneer men zonnepanelen 10 jaar geleden kocht, je leverancier in de tussentijd failliet, tenminste de helft micro-omvormers stuk gaan, geen envoy bij die inverters is meegeleverd, installateurs niet staan te trappelen anders dan tegen woekerprijzen, dan gaan zonnepanelen géén 25 jaar mee, maar belanden ze met 10 jaar op de schroothoop.
    Kosten reparaties waanzinnig hoog, kosten andere helft in het verschiet, aanschaf nieuwe nauwelijks nog terug te verdienen vanwege afschaffing saldering. Aldus ben ik van dat geloof afgevallen!

  2. Menno van Eck

    Ik vind het eigenlijk jammer dat het overvolle energienet wordt genoemd als nadeel van de zonnepanelen. Dit is namelijk een nadeel van de verwaarlozing die jaren lang heeft plaatsgevonden door de netbeheerders.
    Die horen hun capaciteitsplanning op orde te hebben. Maar helaas hebben die de groei aan datacenters onderschat. Daarnaast is het fossiele productieproces een nadeel van de keuze om producten (goedkoop) uit China te halen. Als met onderhoud bedoeld wordt een keer per jaar wassen, dan denk ik dat een gemiddelde auto meer onderhoud vergt.

  3. Paul Joosten

    Nog niet genoemd nadeel: Veel installaties, vooral die met micro-omvormers, produceren ongewenste elektromagnetische straling (elektrosmog) waardoor radioverkeer van de hulpdiensten, vliegtuigen maar ook van (legale) radiozendamateurs ernstig gestoord kan worden. Dit wordt veroorzaakt door slecht afgeschermde schakelende voedingen, processors en andere delen waardoor ze als radiozender gaan werken. Deze stoorsignalen zijn vaak zeer breedbandig waardoor een groot deel van het radiospectrum getroffen kan worden. Het is (grotendeels) te voorkomen door bij het ontwerp hier meer aandacht aan te schenken. De benodigde extra onderdelen zijn nauwelijks kostprijsverhogend…

Geef een reactie