bidirectioneel laden

Bidirectioneel laden is een techniek waarmee je de batterij van de elektrische auto gebruikt voor energieopslag. Je kunt dan je opgewekte zonnestroom of goedkope stroom uit het elektriciteitsnet opslaan en later gebruiken in huis of zelfs terugleveren aan het net. Steeds meer autofabrikanten passen deze techniek toe in hun elektrische auto’s.

Hoe werkt bidirectioneel laden?

De bidirectioneel laadtechniek maakt de elektrische auto geschikt voor het opslaan van energie en het leveren van energie aan het stroomnet of de apparatuur in huis. De elektrische auto is dan je eigen elektriciteitscentrale. Voor het bidirectioneel laden heb je een slimme laadpaal en een slimme meter nodig. Er zijn verschillende vormen van bidirectioneel laden:

Bidirectioneel laden

Van auto naar auto (V2V)

De V2V-technologie (Vehicle-to-Vehicle) zorgt ervoor dat elektrische auto’s onderling elektriciteit kunnen uitwisselen. Hiermee laadt de ene elektrische auto in het wagenpark de andere elektrische auto op.

Terugleveren (V2G)

Met de technologie Vehicle-to-Grid is het mogelijk om zonne-energie op te slaan in de batterij van de elektrische auto en dit op een later tijdstip terug te leveren aan de energieleverancier. Dit is handig voor als je bijvoorbeeld de opgeslagen zonne-energie voor een hoger tarief wil verkopen.

Energie opslaan (V2H of V2L)

Met de technologie Vehicle-to-Home (V2H) of Vehicle-to-Load (V2L) sla je je eigen zonne-energie op in de batterij van de elektrische auto. Op een later tijdstip kun je de zonne-energie dan weer in huis gebruiken. De elektrische auto wordt dan gebruikt als een grote thuisbatterij.

Alles in 1 (V2X of V2E)

De V2X-technologie is een alles-in-één pakket waarmee je zonne-energie kunt opslaan in de batterij van een elektrische auto en vervolgens kunt terugleveren aan de energieleverancier of kunt gebruiken in huis. Deze techniek, waarbij alles samenkomt, heet Vehicle-to-Everything en wordt op dit moment nog niet toegepast.

Geschikte elektrische auto’s voor bidirectioneel laden

De vraag naar een elektrische auto die bidirectioneel kan laden groeit en dat zien we ook terug. Steeds meer autofabrikanten rusten hun modellen uit met deze techniek. Enkele voorbeelden van elektrische auto’s die hiermee zijn uitgerust: Audi Q4 e-tron (V2X), BYD ATTO 3 (V2L), Hyundai Inster (V2L), Hyundai Ioniq 5 (V2L), Kia EV9 (V2X), Nissan Leaf (V2HG), Renault E-tech (V2X).

Kia EV3 bidirectioneel laden
Hyundai IONIQ 5 bidirectioneel laden
Renault 5 E-tech bidirectioneel laden
Nissan Leaf bidirectioneel laden

Ontwikkeling en uitdagingen

Hoewel de ontwikkeling van auto’s die kunnen terugleveren voortgang boekt, zijn er nog enkele uitdagingen te overwinnen. Zo moeten er beveiligingsmaatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat auto’s en laadpalen veilig kunnen opereren. De RDW (Dienst Wegverkeer) moet deze auto’s goedkeuren om ervoor te zorgen dat ze aan de vereiste veiligheidsnormen voldoen. Daarnaast moeten er belastingregels worden aangepast om ervoor te zorgen dat consumenten niet twee keer belasting betalen voor het laden en ontladen van energie.

Invloed batterij elektrische auto

Er zijn ook vragen over de invloed van bidirectioneel laden op de kwaliteit van de accu. Echter, de kwaliteit van batterijen in elektrische auto’s is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Het cyclen (opladen en ontladen) van de batterij binnen een bepaalde bandbreedte, waarbij de batterij tussen 20% en 80% wordt gehouden, kan het capaciteitsverlies beperken. Binnen deze bandbreedte kan bidirectioneel laden worden toegepast zonder dat de levensduur van de accu aanzienlijk achteruitgaat. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp.

Bidirectioneel laden biedt een veelbelovende oplossing voor het opslaan en terugleveren van energie met behulp van elektrische auto’s. Hoewel er nog enkele uitdagingen moeten worden overwonnen, zijn er positieve ontwikkelingen gaande. Zoals de toekomstige beschikbaarheid van auto’s die kunnen terugleveren. De ontwikkeling van laadinfrastructuur en aanpassingen in regelgeving zullen bijdragen aan een efficiënter en duurzamer energienet.

Wanneer gaan we de elektrische auto gebruiken als thuisbatterij?

Hiervoor moet eerst de regelgeving, de tarievenstructuur en de infrastructuur aangepast worden, zodat bidirectioneel laden mogelijk wordt. De groeiende behoefte naar energieopslag zal ervoor zorgen dat de druk om dit aan te passen toeneemt. Daarnaast moeten autofabrikanten een oplossing bedenken voor de batterijdegradatie, omdat de batterij met bidirectioneel laden vele malen wordt opgeladen en ontladen. Als deze nadelen zijn weggenomen, zal ook de markt voor laadpalen en omvormers, die geschikt zijn voor bidirectioneel laden, groeien en daardoor een stuk betaalbaarder zijn. De ontwikkeling op het gebied van bidirectioneel is er dus eentje om in de gaten te houden. Utrecht heeft zichzelf alvast uitgeroepen tot de eerste bidirectionele stad ter wereld.

De voordelen van bidirectioneel laden

Een belangrijkste voordeel van bidirectioneel laden is dat de batterij van de elektrische auto een grotere capaciteit heeft dan de gemiddelde thuisbatterij. Hierdoor kun je veel energie opslaan, wat handig is als je zonnepanelen hebt of een dynamisch energiecontract. Bovendien kan de elektrische auto op die manier een belangrijke rol spelen in het ontlasten van het stroomnet. Een nadeel is dat de techniek nog lang niet is uitontwikkeld en de wet- en regelgeving nog ontbreekt. Daarnaast is een elektrische auto voor een gemiddeld huishouden nog steeds niet betaalbaar.

Voordelen bidirectioneel laden

Opslaan eigen energie

Lagere energiekosten

Ontlasten stroomnet

Groot opslagvermogen

Duurzaam

Nadelen bidirectioneel laden

Speciale laadpaal nodig

Prijs elektrische auto

Batterijdegradatie

Speciale omvormer nodig

Nieuwe regelgeving nodig

Kabinet werkt aan dubbele energiebelasting bij energieopslag

Het kabinet gaat een plan van aanpak maken om in de toekomst dubbele energiebelasting bij bidirectioneel laden van elektrische auto’s te voorkomen. Staatssecretaris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat heeft dit aan de Tweede Kamer gemeld tijdens een update over de Nederlandse batterijenstrategie. Deze aanpak maakt deel uit van de bredere Strategische Aanpak Batterijen. Probleem met [...]

Utrecht eerste bidirectionele stad van de wereld

Utrecht krijgt als eerste regio ter wereld de mogelijkheid om bidirectioneel laden op grote schaal toe te passen. Dankzij deze innovatie kunnen 10.000 elektrische auto's gezamenlijk zo'n 100 MW aan flexibel vermogen leveren, wat helpt om netcongestie in de regio te voorkomen. We Drive Solar werkt samen met deelauto-aanbieder MyWheels om dit project te realiseren, [...]

  • Jouw feedback
  • 0   0