Zelflerend algoritme

De thuisbatterij van Planetpod past zich aan elke gebruiker aan. Het systeem analyseert de hoeveelheid zonne-energie, weersvoorspellingen, energieprijzen en het energieverbruik om te bepalen wanneer de batterij stroom opslaat, aanbiedt voor thuisgebruik of verkoopt. “Elk huishouden heeft een ander energieverbruik. De één kookt bijvoorbeeld om 17:00 uur, de ander om 19:00 uur. Het zelflerende algoritme houdt rekening met deze patronen,” legt Maurice uit. Tijdens de pilot testen de broers dit bij een klant die zonnepanelen heeft en een dynamisch energiecontract, dat een ideale combinatie is voor een thuisaccu. De batterij heeft een opslagcapaciteit van 8,5 kWh en is voldoende om een gemiddeld huishouden een dag van energie te voorzien.

Innovatieve installatie; snel en eenvoudig

Om de thuisbatterij snel en eenvoudig aan de muur te bevestigen, hebben de broers een Plug & Play ophangsysteem ontwikkeld. “De installatie is binnen 1 tot 3 uur voltooid, wat de kosten verlaagt,” zegt Roel. Door het compacte ontwerp van de Planetpod is de batterij geschikt voor de meeste Nederlandse huizen en kan deze gemakkelijk op zolder of in de garage worden geplaatst. Roel benadrukt dat de batterij niet via het stopcontact werkt omdat dit risico’s met zich meebrengt. “Onze thuisbatterij is veilig aangesloten op de meterkast en direct verbonden met alle elektrische apparaten in huis. Hierdoor kan de batterij ook overbelasting van het stroomnet in de wijk voorkomen. Doordat de thuisbatterij netcongestie real-time kan meten in de meterkast.”

Grote interesse in Nederlandse AI-thuisbatterij

Sinds de onthulling van de thuisbatterij afgelopen april is de interesse overweldigend. “We werden meteen benaderd door grote radiostations en landelijke media, en we werden overspoeld met bestellingen,” vertelt Maurice. Uit onderzoek onder hun klanten blijkt dat de meeste mensen een thuisbatterij kopen om zelfvoorzienend te worden, en niet primair voor financiële voordelen. “Dat heeft ons positief verrast,” voegt hij toe. De startup uit Utrecht heeft inmiddels honderden pre-orders ontvangen en verwacht de eerste thuisbatterijen in de zomer van 2025 te leveren.

Meer over thuisbatterijen

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie