Belasting op zonnepanelen
Consumenten konden tot 1 januari 2023 altijd de btw terugvragen op de aankoop en installatie van zonnepanelen, maar deze worden sindsdien btw-vrij verkocht. De overheid wijzigde deze fiscale spelregel vooral om vervelend papierwerk bij de consumenten en de Belastingdienst weg te nemen. Zonnepanelen zijn daarbij inmiddels dusdanig betaalbaar dat dergelijke fiscale regeling ook niet meer nodig is voor een normale terugverdientijd. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee en verdien je op dit moment binnen 5 jaar terug.
Zelf energie opslaan is de volgende stap
De volgende stap in de energietransitie is het zelf opslaan van de zonne-energie die je zonnepanelen opwekken. De markt voor thuisbatterijen begint zich inmiddels te roeren, maar echt betaalbaar is de gemiddelde thuisbatterij nog niet. De mogelijkheid van btw terugvragen op thuisbatterijen is dus een welkome “korting” van zo'n 17% op de aankoop en installatie van de thuisbatterij. Gemiddeld scheelt dit meer dan € 1.000,- en dat maakt de thuisbatterij opeens een stuk aantrekkelijker.
Btw terugvragen op thuisbatterijen
Met een thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract koop en verkoop je energie, waardoor de Belastingdienst jou aanmerkt als ondernemer. Hierdoor heb je de mogelijkheid om de btw op de aanschaf én installatie van de thuisbatterij terug te vragen. Sommige aanbieders van thuisbatterijen verlenen ook de service om de btw op thuisbatterijen voor je terug te vragen, maar dit kun je natuurlijk ook zelf doen via de Belastingdienst.
Bron: De Centrale, NextEnergy
John
Dus ik wacht nog even tot de btw er af is. En dan direct accu’s en geen dynamisch contract. Maar wel bewust gebruik.
Als er zoveel stroom overdag over is waarom zetten ze dan de nachtstroom niet aan overdag zodat de boilers alvast een stuk zonnestroom kunnen gebruiken dat scheelt snachts dure vervuilende stroom. Dit kan het netwerkbedrijf/leverancier doen. Of mag ik dit niet zeggen.
John
Het verwerken bij de belastingdienst kostte bij de zonnepanelen meer dan het opleverde voor de overheid.
Dus het kostte de gemeenschap geldt dat je het terug vroeg. Daarom is het ook afgeschaft.
Dit gaat weer gebeuren voor accu’s dus kan de overheid beter besluiten dat het per direct wordt afgeschaft voor particulieren.
Of denk ik te Simpel. Moet je heel veel geleerd hebben om deze fout 2x te maken.
Rudy Snijders
Waarom niet net als bij de zonnepanelen BTW vrij net als nu met de zonnepanelen het geval is. Scheelt de belastingdienst veel werk.
Paul Barten
Je kunt je afmelden voor de KOR en vervolgens afmelden bij de belastingdienst als zelfstandige en dan opnieuw aanvragen.
Weisbeek
Indertijd heb ik al gebruik gemaakt van de KOR-regeling om de BTW op de aanschaf van mijn zonnepanelen terug te vragen.
Daarom wordt nu gezegd dat je bij aanschaf van een thuis-accu die op naam van je partner moet bestellen. Op die manier kun je nogmaals gebruik maken van de KOR-regeling.
Inmiddels zit er geen BTW meer op zonnepanelen, dus blijkbaar was ik enkele jaren te vroeg met de aanschaf. Nu word je als “early adopter” dus eigenlijk gestraft.
Mijn partner gebruikt al de KOR-regeling voor haar eigen onderneming, omdat ze daarmee per jaar geen 10.000 euro aan inkomsten heeft. Dat biedt dan wat voordelen.
Dan vraag ik me af of ik ook nogmaals gebruik kan maken van die regeling.
Een thuis-accu is best weer een behoorlijk bedrag, dus alles beziend denk ik dat ik het even afwacht.
egbert troost
Is dit ook van toepassing Op als je al van de KOR regelgeving gebruikt hebt gemaakt met zonnepanelen. Ik krijg als antwoord namelijk terug dat, indien ik er al gebruik van heb gemaakt dit niet nogmaals voor de accu de btw teruggave telt.
Arnold
Dankje @rob-buijs! Ik heb het meteen aangepast.
Rob Buijs
Korting is geen 21%.
Het is iets meer dan 17%
Met btw 121, zonder 100