Gevaren bij hoge temperaturen
Vogelnesten onder zonnepanelen vormen vooral in de zomer een groot brandrisico. Onderzoek van TNO toont aan dat de temperatuur onder zonnepanelen kan oplopen tot wel 75 graden Celsius. Kauwen en duiven, die graag in kolonies leven, kiezen vaak voor deze plekken om hun nesten te bouwen. Dit kan leiden tot meerdere nesten onder één paneel. Het verwijderen van deze nesten is echter niet zomaar toegestaan, waarschuwt Saskia Hausel van de Vogelbescherming. Hiervoor moet je een ecologisch adviesbureau inschakelen of contact opnemen met de gemeente om de wet na te leven. Overtredingen kunnen leiden tot hoge boetes, oplopend tot honderden euro’s.
Wat kun je doen om brandgevaar te voorkomen?
Het demonteren van zonnepanelen om het brandgevaar te verhelpen is geen eenvoudige oplossing. Dit kan broedende vogels verstoren en dat is wettelijk niet toegestaan. Bovendien blijft de ruimte onder de panelen warm, zelfs als de zonnepanelen uitgeschakeld zijn, legt Johan Monster van ZonPiek uit. Er zijn echter wel preventieve maatregelen die je kunt nemen. Zo kun je kleine hekwerkjes of borstels installeren om de ruimte onder de panelen af te schermen. Deze systemen voorkomen dat vogels zich onder de panelen nestelen en zijn relatief eenvoudig te installeren.
Kosten van vogelbescherming bij installatie
Een vraag die veel mensen zich stellen is waarom vogelbescherming niet standaard verplicht is bij de installatie van zonnepanelen. "Het drijft de kosten op," legt Monster uit. Het installeren van deze beschermingssystemen kan enkele honderden euro’s extra kosten. Toch biedt Monster deze optie altijd aan zijn klanten aan bij de offerte. "Ik schat dat de helft van de klanten erop ingaat, maar mensen vragen er uit zichzelf bijna nooit naar." Door aandacht te besteden aan dit risico en de juiste maatregelen te nemen, kunnen zonnepanelen veilig blijven functioneren zonder dat ze een brandgevaar vormen.
Bron: Vogelbescherming, Zonpiek
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.