Sluiting Groninger gasveld direct na wetswijziging
Aan de gaswinning in Groningen komt sowieso per 1 oktober definitief een einde. Om te zorgen dat de gaswinning in Groningen niet meer wordt hervat, is een wetswijziging nodig. Het is de bedoeling dat de sluiting van het Groninger gasveld meteen na het doorvoeren van de wet ingaat. Op 12 maart stemde een grote meerderheid in de Tweede Kamer al voor de wetswijziging. Alleen JA21 en FvD stemden toen tegen.
Veel meer schade door politieke missers
De Groningers zitten al jarenlang in grote onzekerheid over de veiligheid van hun woningen, de vergoeding en het herstel van woningschade en de beslissing over het definitief sluiten van het gasveld. Niet zo gek dus dat het ene na het andere onderzoeksrapport vaststelt dat politieke missers en uitstel van het sluiten van de gasvelden tot veel meer dan alleen maar materiële schade leidt bij de Groningers. Een spoedige behandeling van de wetswijziging was dan ook een dringend verzoek van staatssecretaris Hans Vijlbrief.
Leveringszekerheid als excuus
Zodoende stond het debat in de Eerste Kamer hierover gepland op 9 april, maar zover komt het dus niet. De VVD, BBB, PVV, JA21, FvD, SGP en 50PLUS willen eerst meer weten over de leveringszekerheid. Een woord dat gevoelig ligt bij de Groningers, omdat het jarenlang als politiek rookgordijn werd gebruikt om de gaswinning te rechtvaardigen. Bovendien stelde het kabinet al vast dat een definitieve sluiting geen risico vormt voor de leveringszekerheid. Er wordt namelijk al sinds de oorlog in Oekraïne meer vloeibaar gas geïmporteerd en de gaswinning in de Noordzee wordt versneld.
Staatssecretaris dreigt met opstappen
Volgens verschillende Kamerleden waren zij zich niet bewust van de gevoelige situatie bij de Groningers rondom de leveringszekerheid. Hans Vijlbrief vindt deze onwetendheid onvoorstelbaar en dreigde dan ook met opstappen als een definitieve sluiting vertraging oploopt. Hiervan is volgens de VVD en BBB echter geen sprake. Ook zij staan achter de sluiting van het Groninger gasveld, maar kiezen er toch voor om aanvullende vragen in te dienen en het debat uit te stellen.
Bron: Groningers Boven Gas, Eerste Kamer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.