Behoud salderingsregeling positief of toch niet?
De salderingsregeling is een belangrijke fiscale prikkel voor consumenten die zonnepanelen kopen. Het voortbestaan van de regeling lijkt dus een positieve ontwikkeling voor consumenten. Aan de andere kant zorgt de onduidelijkheid over de toekomst van de salderingsregeling ervoor dat energieleveranciers tegen hogere kosten aanlopen en daarom een zonneheffing doorvoeren. De vraag is dus hoeveel de consument er echt mee opschiet.
Meerderheid Eerste Kamer stemt tegen
Het belangrijkste struikelpunt voor de tegenstemmers in de Eerste Kamer blijft de terugverdientijd. Jetten beloofde dat deze gemiddeld 7 jaar blijft, maar kan dit volgens de tegenstemmers niet voldoende garanderen. Een andere zorg die Jetten niet kon wegnemen, zijn de consequenties voor huurders met zonnepanelen. Deze groep kreeg een huurverhoging te slikken, berekend op basis van de huidige salderingsregeling. Politieke partijen GroenLinks/PvdA, PVV, SP, PvdD, Ja21 en BBB stemden allen tegen het wetsvoorstel, waar de SGP, D66, VVD, CU, FvD, CDA en Volt voor stemden.
De toekomst van de salderingsregeling
Nu de Eerste Kamer het wetsvoorstel heeft verworpen blijft het onduidelijk wat er met de salderingsregeling gebeurt. De kans is groot dat nu alle energieleveranciers extra kosten doorvoeren aan klanten met zonnepanelen. Nadat de uitslag van de stemming bekend werd, voegden bijvoorbeeld ook Nuon en Eneco zich bij de energieleveranciers die al een zonneheffing doorvoerden.
De huidige salderingsregeling blijft nu dus tot 2025 sowieso dus bestaan. En mogelijk nog wel wat langer, aangezien het doorvoeren van een wetswijziging de nodige tijd kost. Het is nog niet duidelijk of Jetten met een nieuw en verbeterd wetsvoorstel komt en wanneer deze dan eventueel ingaat. Voorlopig blijven we dus nog salderen.
Bron: Eerste Kamer
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.