Stadsverwarming

Veel gemeenten maken plannen voor grote warmtenetten. Door deze warmtenetten kunnen woningen die hierop aangesloten zijn verwarmen. Een stadswarmtenet bestaat uit pijpen in de grond. Deze zijn gevuld met warm water of stoom. De woning en het water worden dan op deze manier verwarmd. Het koken op gas wordt vervangen door inductie. Als de woning niet op een warmtenet aangesloten zit zijn nog tal van mogelijkheden om de woning te verwarmen. TS24 zette 10 alternatieven op een rij waarvan wij er 5 hebben uitgelicht.

verwarmen-huis

1: Zonneboilers of zonnepanelen

Een zeer duurzame manier om de woning te verwarmen is het inzetten van een zonneboiler in combinatie met zonnepanelen. Hoewel de aanschaf duurder is, zal het uiteindelijke rendement zeer voordelig zijn. Daarnaast is deze manier ook nog eens milieuvriendelijk. Zonnepanelen kunnen uiteraard ook ingezet worden om de energierekening te verlagen.

2: Infrarood warmtepanelen

Infrarood warmtepanelen zijn een uniek alternatief voor het verwarmen met gas. De experts van infrarood-warmtepanelen leggen uit hoe het werkt: elektriciteit wordt omgezet in infrarood warmtestraling. Dit resulteert in een warmte die vergelijkbaar is met zonnewarmte. De stralen verspreiden zich over de ruimte. Hierdoor worden de objecten in die ruimte opgewarmd. Een leuke bijkomstigheid is dat de infrarood warmtepanelen bedrukt kunnen worden met een foto. Zo wordt het nuttige met het aangename gecombineerd. De warmte van het infraroodpaneel verwarmt alle objecten in de ruimte. Deze objecten gaan ook weer warmte afgeven, waardoor de woning nog sneller opwarmt.

3: Airconditioning

Met een airco wordt de lucht in een binnenruimte geregeld. Niet alleen de temperatuur wordt hiermee op een aangenaam niveau gehouden. Ook de luchtvochtigheid wordt beheerst. Wanneer er geen aardgas meer gebruikt mag worden is een inverter airconditioning aan te raden. Deze airco’s koelen in de zomer en verwarmen in de winter. Met 1 buitenunit kunnen tot 4 binnenunits aangestuurd worden. De airco’s zijn over het algemeen erg zuinig (energielabel A of hoger).

4: Warmtepomp

Een alternatief, die steeds meer aan populariteit wint, is de warmtepomp, zo zegt ook nudge.nl. Een warmtepomp is te verkrijgen in diverse uitvoeringen. Een luchtwarmtepomp, voor balansventilatie of een lucht-water warmtepomp. De lucht-water warmtepomp neemt volledig de functie en plaats van de huidige HR-ketel over. Een warmtepomp levert zijn warme lucht en warme water op een milieuvriendelijke manier. Door middel van een warmtewisselaar wordt warmte uit de lucht of het grondwater gehaald. Een warmtepomp gebruikt vrijwel geen fossiele brandstof en heeft een hoog rendement.

5. Duurzaam muurverf

Een eenvoudig toepasbare tip om de woning alternatief te verwarmen is het aanbrengen van een speciale muurverf. Deze verf brengt een dun laagje met keramische bolletjes aan op de muur, wat de verf een energiebesparende werking geeft. In de winter veroorzaken de bolletjes namelijk een reflectie, waardoor warmte terug de ruimte in wordt gekaatst en niet via de muren naar buiten vertrekt.

Bron: TS24

Meer nieuws: 

Subsidie energiebesparing

Dossier: 

NOM-woning

Discussie: 

forum

11 reacties op “Alternatieven voor verwarmen met aardgas”

  1. Jan Siderius

    Ik hoop in de loop van dit jaar gasloos te zijn. Warm water en koken op stroom, verwarming in de douche dmv infraroodpaneel, verwarming in de kamer dmv een pelletkachel. Mijn gasverbruik zit al jaren onder 500 kuub. Ik was vorig jaar 352,- euro kwijt aan gas, waarvan 170 euro alleen al voor netwerkkosten en leveringskosten energieleverancier. In 2017 lopen deze kosten al op naar 195 euro. Voor dat geld kan ik heel wat stroom kopen.

  2. Volta

    Ik begrijp die nadruk op gasloos niet. Elektriciteit is niet per definitie groen. Bij de productie van elektriciteit komt ook veel CO2 vrij. Vooral nu kolen zo goedkoop zijn.. Daarom is sturen op CO2 uitstoot ook zo belangrijk. Met mijn zonnepanelen kan ik nu voldoen aan mijn huidige elektriciteitsbehoefte. Echter niet aan de extra behoefte die ontstaat als alles elektrisch wordt. Mijn dak ligt nu vol. Of ik de rest van mijn energie nu via elektriciteit of via gas krijg aangeleverd is mij om het even, als het maar CO2 neutraal is.
    Er zijn veel initiatieven waarbij nu al groengas wordt geproduceerd. Het voordeel hiervan is dat gebruikgemaakt kan worden van de bestaande infrastructuur. Zie bijvoorbeeld de volgende sites: https://groengas.nl/ , http://www.scwsystems.com/ en https://www.gasunie.nl/nieuws/groen-gas-uit-mest-verwarmt-twente . Het aandeel groengas neemt steeds meer toe en is een belangrijke stabiele factor vergeleken met de weersafhankelijke productie van zonnepanelen en windmolens.

  3. ColmZon

    @Volta. Ik ga helemaal met u mee in het eerste deel van uw reactie: het is vooral reclame. Maar voor het tweede deel denk ik dat er wel degelijk goede mogelijkheden zijn om het gasverbruik naar nul te krijgen. Wel zal dan het stroomverbruik toenemen. De opwekking van stroom zal dus naar 100% duurzaam moeten gaan. Zonnepanelen en windturbines helpen daar wel bij. Maar ook zijn er andere alternatieven zoals de Solar Freezer (http://www.solarfreezer.nl) en de waterstofbromide flowbatterij.

    De warmtepomp (in welke vorm dan ook) lijkt me voor de korte termijn de beste oplossing om het gasverbruik te reduceren en zelfs tot nul te brengen.

    Type warmtepomp:
    1. Grond-water warmtepomp, prijzen vanaf 10.000 -15.000 euro
    2. Water-water warmtepomp, prijzen vanaf 15.000 euro
    3. Lucht-lucht warmtepomp , prijzen vanaf 4.000 – 7.000 euro
    4. Lucht-water warmtepomp, prijzen vanaf 3.000 – 7.000 euro

  4. Volta

    Jammer dat dit artikel bedoeld is als reclame voor bepaalde producten en niet om de consument van objectieve informatie te voorzien. Er is veel meer voor nodig om een gemiddelde woning in Nederland CO2 neutraal te maken. In heel veel gevallen blijft bijstoken op gas noodzakelijk. Je woning verwarmen met verf? Het perpetuum mobile bestaat echt niet! De enige manier om de energietransitie een succes te maken is te sturen op CO2 uitstoot. Gas blijkt dan een relatief schone brandstof te zijn. Wanneer in de toekomst gas duurzaam opgewekt kan worden blijkt mijn CV-ketel helemaal niet vervuilend. Ik doe mijn gasaansluiting niet weg.

  5. Solar Energy Roof

    Sorry voor de tikfouten. aargas moet aardgas zijn en € 9.200 moet zijn 9.200 kWh.

  6. Solar Energy Roof

    1.000 m3 aargas is weliswaar gelijk aan ca. 9.200 kWh, maar een goede warmtepomp heeft een zgn. COP van 5, dus verbruikt in dit voorbeeld slechts 1/5 van € 9.200 = 1.840 kWh.

    Onze hybride panelen werken in combinatie met een warmtepomp en leveren ca. 30% meer rendement op dan vergelijkbare oplossingen. Dat komt vooral door de temperatuur van het element achter het zonnepaneel. Deze is hoger dan de buitentemperatuur. Bovendien leveren de zonnepanelen door onze oplossing ca. 10% meer elektriciteit op.

    Nul gasverbruik is dus wel degelijk mogelijk, kostenbesparend en passend in het overheidsbeleid. Een goede isolatie van de woning/bedrijfsruimte is wel een voorwaarde.

    Walter Slotboom

  7. ZEP

    Beste heer Janssens,

    Mag ik u vragen om uw Capslock uit te schakelen? Dit komt erg schreeuwend over en is onprettig om te lezen. Zie ook onze regels met betrekking tot het gebruik van onze website.

    Bedankt voor je medewerking.

    Groet,
    Arnold

  8. janssens

    ALLEMAAL HEEL ERG LEUK HOOR. MAAR ZONNEPANELEN HEBBEN ALLEN MAAR EEN HOOG RENDEMENT IN DE ZOMER,WINDENERGIE ALLEEN MAAR ALS HET STEVIG WAAIT,WARMTE POMPEN ZIJN NOG HEEL ERG DUUR,BOLLETJES VERF HEEL ERG LEUK MAAR ZAL NOG NIET ZOVEEL BESPAREN……. VOORLOPIG BLIJFT GAS HEEL ERG SCHOON EN VOORLOPIG NOG VOLDOENDE VOORHANDE. EN ALS ALLES ELECTRISCH MOET ZAL DAT TOCH (ALTIJD) OOK WEER OPGEWEKT MOETEN WORDEN.

  9. Harry

    De zonnepanelen werken bij mij opvolle toeren in de zomer en herfstmaanden.
    In de wintermaanden gebruik gewoon het te veel geleverde aantal kwh.

  10. Pacito

    Klinkt aardig, maar ik heb de warmte vooral in de winter nodig. Dan werken de zonnepanelen en de zonneboiler niet bepaald op maximaal vermogen.
    Wat is het verschil tussen wel en geen verf wat betreft warmteverlies per vierkante meter oppervlak ?

Geef een reactie