Einde saldering nadelig voor huurders
Het kabinet wil de saldering van zonne-energie per 2027 beëindigen. Dit betekent dat huishoudens met zonnepanelen vanaf 2027 een veel lagere vergoeding krijgen voor de teruglevering van hun zonne-energie. Hoe hoog deze vergoeding is bepaalt dan de energieleverancier. Het vorige kabinet wilde de saldering tot aan 2030 langzaam afbouwen en daarna definitief stoppen. Er moest dan ook een bodemprijs per kWh worden vastgesteld. Of het nieuwe kabinet dit ook wil, is nog niet duidelijk. In beide plannen werden huurders met zonnepanelen nauwelijks genoemd.
Verduurzamen huurwoningen
Woningstichtingen hebben vanuit de overheid de opdracht gekregen om hun woningaanbod te verduurzamen. Dit kan met het vervangen van de gasaansluiting voor een warmtepomp, maar ook met zonnepanelen. Veel verhuurders kiezen voor zonnepanelen, omdat dit een relatief eenvoudige en goede investering is, die het energielabel van de woning meteen verhoogd.
De verhuurder mag hiervoor een energieprestatievergoeding (EPB) vragen aan de huurder. Dit is meestal een huurverhoging die in elk geval lager moet zijn dan de opbrengst van de zonnepanelen.
Verhuurders en huurders compenseren
Als de salderingsregeling verdwijnt, loopt deze opbrengst flink terug, waardoor de woningstichting een veel lagere EPB kan vragen en de investering in zonnepanelen eigenlijk niet meer uit kan. Aedes wil dat het nieuwe kabinet een investeringssubsidie in het leven roept, dat 30% van de investeringskosten dekt. Ook wil de koepelorganisatie dat het kabinet de schade voor huurders dekt die al een huurverhoging hebben gehad op basis van de bestaande salderingsregeling.
Bron: Aedes
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.