Stijging hernieuwbare elektriciteit
Nog geen vijf jaar geleden was het aandeel hernieuwbare elektriciteit 4% kleiner dan het aandeel kolen. Inmiddels is de productie van elektriciteit uit zon, wind en biomassa zo’n 10% groter dan die uit bruin- en steenkool. De totale elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen steeg in 2017 met 12% naar 974 Terrawattuur (TWh). De elektriciteitswinning uit kolen daalde met 25% ten opzichte van 2012.
Vooral meer windenergie
De stijging is vooral te danken aan de toename van elektriciteit uit windenergie. Ten opzichte van 2016 steeg het percentage winden van 9,5 naar 11,2%. Er werd vorig jaar ook flink geïnvesteerd in windparken. Daarnaast waren ook de omstandigheden gunstiger. Het aandeel waterstof daalde van 10,9 naar 9,1%. Ook werd er meer elektriciteit uit zonne-energie gewonnen, dit aandeel steeg met 0,3% naar een totaal van 3,7%. Het aandeel biomassa bleef nagenoeg gelijk.
Einde tijdperk biomassa
Ten opzichte van vijf jaar geleden groeide het aandeel biomassa met 0,3%. In totaal bezet biomassa nog 6% van de elektriciteitsproductie hernieuwbare elektriciteit. De onderzoekers verwachten dat de elektriciteitsproductie uit biomassa snel ten einde komt. Biomassa staat al langere tijd onder druk als het gaat om de predicaat “hernieuwbaar”, waardoor veel bedrijven niet snel over gaan tot deze vorm van elektriciteitsproductie.
Ook het Europese energieverbruik steeg
Een zorgenkindje is het stijgende elektriciteitsverbruik in Europa. Ondanks dat onze elektriciteit steeds groener wordt, daalde het verbruik niet. Sterker nog, de indruk is zelfs dat de verbruiker het niet meer zo nauw neemt. De elektriciteit is immers toch afkomstig uit een hernieuwbare bron. De elektriciteitsconsumptie steeg in 2017 met 0,7%. Het absolute verbruik van fossiele brandstoffen steeg daardoor ook met als gevolg een toename van 1% uitstoot broeikasgassen.
Bron: Sandbag, Agora Energiewende
ZEP
Hoi Leo,
Je hebt helemaal gelijk. Ik heb het artikel hierop aangepast. Bedankt voor je scherpzinnigheid.
Groetjes, Arnold
Leo van Kampenhout
In dit stuk worden ‘elektriciteit’ en ‘energie’ als synoniemen gebruikt. Dat is onjuist. Het leeuwendeel van de energie in Europa gaat op aan transport, verwarming en industriële processen. Al die niet-elektrische energie is nog steeds fossiel (olie voor transport, gas voor verwarming en industrie) en we zijn dus (veel) minder ver dan dit artikel doet geloven.
Pacito
Tsja, het klinkt aardig maar is niet de situatie in Nederland. Lubach al gezien ?