Ontwikkeling stroomraam
De voormalige studenten van de Technische Universiteit in Delft ontwikkelden en patenteerden de speciale coating begin september 2014. Grapperhuis en Kesteloo zeggen in gesprek te zijn met diverse aannemers, projectontwikkelaars en architecten. Ook glaszetters en elektrotechnische specialisten zijn razend enthousiast om de coating in de praktijk te gaan toepassen. De bedoeling is om in 2016 de eerste ruit te plaatsen die energie opwekt.
Hoe werkt de PowerWindow?
Op het glasoppervlak wordt een dunne luminiscente coating aangebracht. Deze laag absorbeert zowel direct als indirect licht en stuurt dit naar de zijkanten van het raam. De zonnecelstrips op de zijkanten van het raam zorgen voor de omzetting naar elektriciteit. De energie die je opwekt kan dan meteen gebruikt worden in het huishouden. Dankzij de coating wordt ook de warmtestraling tegengehouden waardoor de PowerWindow ook een betere isolatie biedt dan een normaal raam.
Opbrengst van de PowerWindow
Afhankelijk van de transparantie van de coating kan er 25 tot 40 procent energie bespaart worden met de PowerWindow. Hoe donkerder de coating hoe meer energie er opgewekt wordt. De eerste ruiten die worden ontwikkelt leveren jaarlijks ongeveer 50 kWh per vierkante meter op. Een gemiddeld zonnepaneel levert 150 kWh per jaar op maar neemt meer ruimte in en zijn minder multifunctioneel inzetbaar.
Toepassing in de praktijk
De PowerWindow is in eerste instantie vooral interessant voor renovatie en nieuwbouw van kantoorpanden. De stroom die dan wordt opgewekt door de ramen kan meteen gebruikt worden door de computers en andere apparaten in het gebouw. Voor de gewone huishoudens lijkt de toepassing minder geschikt, omdat hier simpelweg minder raamwerk aanwezig is. Daarentegen is de ontwikkeling wel weer interessant voor elektrisch rijden. De ramen van de auto kunnen de accu onder het rijden opladen waardoor het rijbereik van de elektrische auto toeneemt.
Bron: PowerWindow
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.