Zonne-energie

Zonne-energie is gratis, schoon en duurzaam. Hoewel de zon niet altijd schijnt in Nederland, is het opwekken van duurzame energie met behulp van de zon een uitstekend idee. De zon is een onuitputtelijke energiebron, waarbij geen CO2 vrijkomt.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen gebruik je de energie uit de zon om elektriciteit op te wekken. Zonnepanelen zijn eenvoudig te installeren, relatief goedkoop in aanschaf en de terugverdientijd is relatief kort. Ontdek alles over zonnepanelen

Zonneboilers

Ook de warmte van de zon kunnen we gebruiken. Dit doen we met zonneboilers die leidingwater verwarmen of zorgen voor de warmtevoorziening van de woning. Met een zonneboiler wek je geen elektriciteit op, maar warmte. Alles over zonneboilers?

Zonthermie

Wanneer zonnecollectoren op grote schaal worden toegepast, spreken we van zonthermie of zonnewarmte. Hierbij wordt een groot oppervlakte voorzien van zonneboilers die water verwarmen voor naastgelegen gebouwen, die zijn aangesloten op een warmtenet. Een zonthermiepark neemt meer ruimte in dan een park met zonnepanelen.  Meer over zonthermie

Wat zijn voordelen en nadelen van zonne-energie?

Het grootste voordeel van zonne-energie is dat je het eenvoudig zelf kunt opwekken met zonnepanelen. Zonne-energie is ook een veelzijdige vorm van energie opwekken, omdat het zowel voor warmte als voor elektriciteit kan worden gebruikt. Een nadeel van zonne-energie is dat deze niet altijd beschikbaar is.  Doordat er in een korte periode (april t/m september) veel zonne-energie wordt opgewekt zorgt dit voor een hoge belasting op het stroomnet.

Voordelen duurzame energie

Zelf opwekken

Het is hernieuwbaar

Goed voor het milieu

Goedkoop

Minder afhankelijk

Nadelen duurzame energie

Niet altijd beschikbaar

Weersafhankelijk

Moeilijk regelbaar

Problemen stroomnet

Zonne-energie in Nederland

Het is onbetwistbaar dat energieopwekking met behulp van de zon in ons land populair is. De laatste jaren groeide het zonvermogen fors en sinds 2020 komt er jaarlijks zo’n 4 GW (zo’n 10 miljoen zonnepanelen) bij. Het totale zonvermogen bedroeg eind 2023 maar liefst 24 GW. Het is dus logisch dat ook de energieproductie hard stijgt. In 2023 werd een indrukwekkende hoeveelheid van 20 TWh (20 miljard kWh) aan elektriciteit opgewekt uit zonne-energie. Dat is genoeg om 7,5 miljoen huishoudens te voorzien in hun jaarlijkse stroombehoefte.

zonne-energie in Nederland
Duurzame energie in Nederland 2023

Zonuren in Nederland

Installateurs van zonnepanelen hielden 15 jaar geleden nog rekening met 850 volle zonuren om de opbrengst te berekenen, maar inmiddels is het gemiddelde aantal volle en gewone zonuren al opgelopen tot respectievelijk 1.100 en 1.900. Het jaar 2022 was met 1.195 volle zonuren en 2.209 gewone zonuren een extreem goed jaar voor zonnepanelen. Halverwege vorig jaar leek het erop dat dit zou worden overtroffen, maar vanaf juni was er nog amper zon te bekennen. Het jaar 2023 sloten we dan ook af met slechts 1.096 volle zonuren en 1.842 gewone zonuren.

Zonuren in Nederland

Zonne-energie wereldwijd

In 2023 werd wereldwijd 345 GW aan zonvermogen bijgeplaatst, waardoor het totale geïnstalleerd zonvermogen eind 2031 uitkwam op 1412 GW. Wereldwijd werd er in 2023 totaal zo’n 1.663 TWh aan zonnestroom geproduceerd. In 2023 had Nederland daardoor een aandeel van 1,2% in de totale zonnestroomproductie wereldwijd.

zonne-energie wereldwijd

Zonne-energie in beeld

Column december: Zou jij nog zonnepanelen kopen?

De salderingsregeling verdwijnt eerder dan verwacht, energieleveranciers voeren terugleverkosten door en ook de netbeheerkosten gaan stijgen. Het speelveld is veranderd en de voordelen van zonnepanelen verdwijnen als sneeuw voor de zon, of valt dat wel mee? Zou jij nog zonnepanelen hebben gekocht of kopen met de wetenschap van nu? Zonnepanelen minder voordelig Het verdwijnen van [...]

De SlimmeRik: slimme oplossing voor zonnepaneeleigenaren

Sunergy, een energieleverancier speciaal gericht op zonnepaneeleigenaren, introduceert de SlimmeRik. Dit geavanceerde algoritme stuurt zonnepanelen, laadpalen en batterijen slim aan. Zo pakt het de uitdagingen aan waarmee miljoenen huishoudens met zonnepanelen dagelijks worstelen. Slimme aanpak Rolf Heynen, CEO van Sunergy, ziet een oplossing in het combineren van zonnepanelen met een dynamisch energiecontract en de nieuwe [...]

Veelgestelde vragen over zonne-energie

Hoe kan je zelf energie opwekken?

Ja, je kunt de energie van de zon gebruiken voor het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen of voor warm water en het verwarmen van je woning met zonneboilers.

Hoe duurzaam is zonne-energie?

Jazeker, zonne-energie is de schoonste vorm van energie die we kennen. Bij het omzetten naar elektriciteit of warmte komt namelijk geen CO2 vrij en de zon is als energiebron onuitputtelijk.

Kan zonne-energie opraken?

Nee, de zon is een onuitputtelijke, hernieuwbare energiebron voor elektriciteit en warmte en raakt nooit op.

Hoeveel uren schijnt de zon in Nederland

In Nederland schijnt gemiddeld elk jaar de zon gedurende 2.000 uren. Dit zijn gewone zonuren, wat betekent dat dit de gemiddelde uren zijn waarin de zon gedurende de dag schijnt. Als we rekening houden met volle zonuren, wat betekent dat de zon ononderbroken schijnt, komen we gemiddeld uit op 1.100 zonuren per jaar. In Yuma, Amerika, schijnt de zon het meest, namelijk maar liefst 4.015 uren per jaar.

Hoeveel zonne-energie wekt Nederland op?

In 2023 hebben we gezamenlijk in Nederland ongeveer 20 TWh aan zonne-energie opgewekt, wat voldoende is om te voorzien in de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van zo’n 7,5 miljoen huishoudens.

Welk land wekt de meeste zonne-energie op?

China is al jarenlang de onbetwiste leider op het gebied van zonne-energie. Jaarlijks wekt China ongeveer 325 TWh aan zonne-energie op, wat maar liefst 33% van de totale wereldwijde zonnestroomproductie vertegenwoordigt.

  • Jouw feedback
  • 4   0