Rol van zonnepanelen
Holland Solar wil graag uitzoeken welke rol de zonnepanelen spelen bij de brand-incidenten. Volgens de voorzitter, Jaap Baarsma, worden de branden snel toegeschreven aan de zonnepanelen of de installatie ervan. Een groot onderzoek moet uitwijzen of dit daadwerkelijk zo is. TNO gaat het onderzoek waarschijnlijk uitvoeren.
Onafhankelijk onderzoek
Samen met Uneto-Vni heeft Holland Solar bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aangedrongen op een groot onafhankelijk onderzoek. Het onderzoek moet zich gaan toespitsen op alle brand-incidenten waar zonnepanelen bij betrokken waren. Specifiek bij zogenaamde indaksystemen.
Zonnepanelen als dakpan
Bij 7 van de 21 incidenten was een indaksysteem aanwezig. Bij dit systeem worden de dakpannen vervangen door zonnepanelen. Het isolatiemateriaal moet bij indaksystemen brandwerend zijn. Daarnaast moet er voldoende ventilatie zijn om de hitte van de zonnepanelen te kunnen afvoeren. Als dit niet wordt nageleefd, kan de hitte hoog oplopen met brand als gevolg.
APK-keuring zonnepanelen
Brand- en elektrotechnische experts zien graag een verplichte APK-keuring. Deze moet dan ná de oplevering van de zonnepanelen uitgevoerd worden door een erkend installatiebedrijf. Het liefst zien de experts deze controle jaarlijks terugkeren. Zo kan niet alleen de veiligheid, maar ook de werking van het systeem gecontroleerd worden.
Geen toezicht vanuit de overheid
De overheid houdt geen toezicht op de kwaliteit van zonnepaneel-installaties. De verantwoordelijkheid van een veilige installatie ligt bij de eigenaar zelf. Deze huurt hiervoor vaak een installatiebedrijf in. Met de toenemende populariteit van zonnepanelen, zijn ook het aantal (beunende) installateurs toegenomen. Er zijn geen verplichte certificeringen nodig, voordat iemand zich installateur mag noemen.
Verantwoordelijkheid installatie
Een verplichte APK-keuring kan een oplossing zijn. Een andere mogelijkheid is, dat de overheid de verantwoordelijkheid van de meterkast weer teruglegt bij de netbeheerder, zoals dat voorheen ook was. Nu is de netbeheerder verantwoordelijk tot en met de aansluiting en heeft deze alleen een adviserende rol als het om de binnen-installatie gaat. Ook kan de overheid een verplicht certificaat hanteren, voordat er met elektriciteit gesleuteld mag worden.
Bron: Holland Solar, Uneto-Vni, Nederlands Normalisatie Instituut (NEN), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO, Instituut Fysieke Veiligheid (IFV)
paxcula
ps
kabelbinders hebben ook niet het eeuwige leven
mvgr
paxcula
hallo allen
wat dachten jullie van vogel nesten
en de connectors weg en aan elkaar sloderen van de kabels zodat er geen weerstanden kunnen ontstaan
ook de kabels goed vastzetten zeer belangrijk schuren anders door bij wind
mvgr
Jan van den Berg
Citaat uit Telegraaf:
“De Beer constateert verder dat particulieren vaak al voor de brand signalen hebben dat het fout kan gaan. „Dan hebben ze de zonnepanelen al drie dagen lang horen brommen en korte tijd later staan wij er. Dan is het kwaad al geschied”
Wat je niet leest is hoe dit gebrom wordt veroorzaakt?
Een gelijkstroomcircuit dat staat te brommen vind ik toch vreemd, ik denk dan toch meteen weer aan wat ik al eerder schreef: een halfcontact waar een vlamboog in ontstaat òf in het paneel zelf òf in een van de vele connectors. Een vlamboog geeft ook een brommend geluid denk maar aan een elektrisch lassen. Mijn vraag blijft toch of dit soort storingen niet simpelweg te detecteren zijn, zodat het hele systeem tijdig uitgeschakeld wordt. Had nog gebeld naar mijn leverancier, maar daar wordt je ook niet veel wijzer van. Waar ik mij nog het meest zorgen over maak zijn de connectors: wat doen deze na b.v. 20 jaar gebruik.
fhij
Ik heb op dit moment 11 jaar zonnecellen. Ik ben dus begonnen toen niemand ze op zijn dak had en Enexis niet bestond. Inmiddels heb ik 30 cellen op dak. Het systeem zelf is heel simpel. Er is maar een ding, als je 60 euro wilt besparen op een krimptang, een goede striptang en openers voor de connectors ben je een dwaas. Blijf er dan vanaf. De oplossing zou zijn, indien er kant en klare leidingen op maat met connectoren verkocht worden, bij een installatie. De 1e vraag is 21 brand gevallen waarvan 7 bij het op dak plaatsen. Ik neem juist aan dat die 7 door een installateur worden gedaan. De 2e vraag is hoeveel zonnecel installaties zijn er in Nederland zodat je het aantal ongelukken in een percentage kunt uit drukken. Ik denk dat dit minder is, dan alle ongevallen met was machines, verlichting enz VEEEEEEL minder. Ik krijg regelmatig allerlei lieden over de vloer, voor het controleren van de frankeermachine (die zou wel eens..) voor de CV (vind ik nog niet zo gek), voor de brandblusser, voor de airco enz. Als ik dan zie wat er mee gedaan wordt, denk je, ik heb een verkeerd beroep gekozen. Dat is tijdvulling. Naar een computer of een netwerk kijkt niemand en dat is ook niet nodig als je voorschriften volgt. Het hangt er steeds van af wat de gebruiker er mee doet en of die weet wat hij doet. Zonnecellen moeten nu gemeld worden, zou het voor Enexis niet handig zijn bij al die mail eens een lijstje te maken van punten waar je op letten moet en wat de gevolgen zijn als je het niet doet. Met zoveel experts kan zo’n lijstje dat toch niet echt een probleem zijn en het levert meer op dan de vrij zinloze mail die nu rondgestrooid wordt. Wat misschien ook zinvol zou kunnen zijn is dat Enexis tegen een aanvaardbare vergoeding aanbiedt een korte inspectie te houden. Dat zou denk ik prima te organiseren zijn. En hou op met APK want daar hebben we niet eens de vaklui voor.
Piet Schijndel van
Als het gaat over elektrische veiligheid is ook nog altijd geen overeenstemming over het wel of niet aarden van de hele set op dak. Ook de grote partijen doen dit nog altijd niet behalve als je het eist, en dan nog onder protest. In de nen3140 staat toch echt dat dit moet.
Ook eisen voor het bevestigen van de panelen op je dak is er in Duitsland een Tuv keurmerk. Wat is er in Nederland geregeld. Niets op dit gebied. Als je het aan leveranciers op een beurs vraagt weten ze niet waar je het over hebt.
Hier is echt overheid regulering voor nodig en check op naleving. Apk is inderdaad onzin zoals J vd Berg concludeert. Apk voor het hele huis of bedrijf van de 230/400 volt installatie zou een goede zaak zijn.
P. v. Schijndel
Jan van den Berg
Zonnepanelen produceren hoge gelijkspanningen gewoon omdat er vele in serie aangesloten zijn.
Als er bij gelijkspanningen ergens een slecht contact ontstaat krijg je een vlamboog, bij wisselspanningen is dit een stuk minder.
Het slecht contact kan misschien in het paneel zelf ontstaan, maar ook in de vele connectoren die onder de panelen liggen.
APK vind ik echt complete onzin, want je ziet aan de buitenkant helemaal niets. Connectoren kontroleren zou een hopeloze klus zijn omdat dan alle panelen losgehaald moeten worden, ga daar maar eens aan beginnen.
Ik weet gewoon dat als er sprake is van een contact wat op half elf staat er een enorm gekraak en storing op het gelijkstroomcircuit komt. Dit zou gemakkelijk gedecteerd kunnen worden door een simpele applicatie tussen het gelijkstroomcircuit. Deze zou dan de panelen tijdig kunnen uitschakelen als er echt iets fout gaat.
Ik ben er van overtuigd dat dit 99% van de branden kan voorkomen.