6 miljard besparing met zonne-energie/

Dat de Nederlandse markt voor zonnepanelen groeiende is, is geen verrassing meer. Talitha Koek van Natuur & Milieu vertelt dat het rendement van zonnepanelen is verdubbeld en de kosten ruim gehalveerd zijn. In Nederland liggen op dit moment ongeveer 6 miljoen zonnepanelen, samen goed voor 1,5 Gigawatt. Dit kan een besparing opleveren van 6 miljard euro. Veel dakoppervlakte wordt op dit moment nog niet benut. Zonde, vindt Koek, want er valt nog veel te winnen.

Huurwoningen met zonnepanelen/

Steeds meer huurverenigingen en woningstichtingen verduurzamen hun woningsegment. De achterliggende gedachte is vooral het verplichte energielabel B, dat gehaald moet worden

Ruimte genoeg voor veel meer zonnepanelen op Nederlandse daken

voor 2021. Woningstichtingen kunnen gebruik maken van de Energieprestatievergoeding (EPV) om de woningen naar een energielabel B te brengen. In de woningen worden dan isolerende maatregelen getroffen en zonnepanelen of een zonneboiler geïnstalleerd.

Consumenten in netgebied Enexis/

In het netwerkgebied van Enexis is ook een duidelijke groei van zonnepanelen zichtbaar die door consumenten (t/m 3x80 ampère) worden geplaatst. Deze groei werd in 2012 al ingezet. Tot dat jaar werd er slechts 27 Megawatt (MW) aan zonne-energie geïnstalleerd. In 2012 alleen al, werd 82 MW geplaatst en aangemeld. Absoluut topjaar was 2015 toen er 173 MW werd geplaatst door consumenten en kleinzakelijke klanten van Enexis. Tot nu toe is er een totaal vermogen van 760 MW geïnstalleerd.

Zonnepanelen zeer rendabel/

Het rendement van zonnepanelen is zeer gunstig. Mede door de salderingsregeling worden de zonnepanelen binnen 7 jaar terugverdiend. Een installatie van zonnepanelen gaat normaal gesproken zo’n 25 tot 30 jaar mee. Een omvormer gaat meestal 10 jaar mee en moet daarom minimaal 1 keer vervangen worden. Het rendement van zonnepanelen ligt hoger dan bij bijvoorbeeld een warmtepomp of glasisolatie.

Bron: Natuur & Milieu, Productie Installatie Register (PIR)

Dossier: 

zonnepanelen

Discussie: 

forum

Lees meer over:

Geef een reactie