Installatienorm/
De NEN1010 is de norm voor elektrotechnische laagspanninginstallaties in woningen, gebouwen en infrastructuur. De norm bestaat sinds oktober 2015 en heeft een aantal expliciete voorschriften voor zonnepanelen (PV-systemen). Door de sterke groei in deze sector staat veiligheid van een installatie steeds meer onder druk. De panelen worden wel geplaatst, maar de aansluiting van de panelen is in sommige gevallen nog ondermaats. Volgens experts in de zonnepanelenbranche is dit te wijten aan de vele interpretaties van de norm en een te beperkte kennis en kunde van de installatie van zonnepanelen. Daarnaast spelen gemak en onder druk werken ook een rol.
Opleverkeuring
/
Een PV-systeem wordt na oplevering zelden voldoende doorgemeten en er wordt geen of heel beperkte documentatie overhandigd. De huidige NEN1010 verplicht dit wél. Dit geeft Remco de Mol aan in een interview met SolarMagazine. De Mol is trainer en inspecteur bij Omega Energietechniek. Hij verzorgt trainingen en cursussen op het gebied van elektra en veiligheid en inspecteert elektrotechnische installaties. De overheid handhaaft niet op de veiligheid van elektrotechnische installaties en daar ligt volgens De Mol een risico. In België is deze verplichte opleveringskeuring er wel. De AREI-keuring (AREI = Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) moet worden uitgevoerd vóórdat de zonnepanelen in gebruik genomen worden. Met deze keuring wordt onderzocht of het veilig is om de zonnepanelen op te starten.
Periodieke controles
Naast een opleverkeuring kunnen ook structurele controles de kwaliteit van PV-systemen bevorderen. Volgens De Mol kan een periodieke “quick scan” op basis van de NEN8025 volstaan voor systemen in huis. Dit komt neer op een afgeslankte versie van een complete keuring van alle technische installaties in een woning. Jan Velthuis, onder andere docent elektrotechniekzonne-energie aan een installateursopleiding in Groningen, denkt aan een periodieke APK voor woningen. Een keuring op een aantal meetpunten om de 5 à 10 jaar. Bij een afkeuring krijgt een eigenaar de tijd om het gebrek te herstellen.
Bron: SolarMagazine
Benito Ippolito
Kan iemand hoe Zonneplan word beoordeelt bij het plaatsen en aansluiten van zonnepanelen en als problemen zijn geveest met deze bedrijf .
J.H. Slomp
Vandaag bij 2 klanten een inspectie gedaan. In Zeedijk vielen de MC4 stekkers er bijna af onder de omvormer. Het binnenwerk zat heel ondiep in de stekker, ideaal om brand te krijgen.
In Nieuwolda waren er bij 2 nieuwbouwhuizen de windveren over de nieuwe panelen gezet, cellen stuk van totaal 4 panelen.
Allemaal goed waar te nemen met een hoogwaardige infraroodcamera.
Het wordt echt tijd voor verplichte scholing op Solar gebied voor installateurs.
sunnylover
@ Pacito, Ik had dezelfde gedachten als jij, hoe vaak gaat het dan mis? En rechtvaardigt dat dan de extra kosten voor een controle? Ik mag er vanuit gaan dat een uneto vni installateur zich aan de NEN norm houdt, of moet hun werk dan nu ineens ook gecontroleerd?
Toen ik in 2005 zelf mijn pv op dak installeerde was het vanuit de NEN nog niet verplicht om de constructie waarop de PV wordt gemonteerd te aarden, destijds leek mij dat veiliger. Pas in de huidige nen1010 (2016) norm is dat verplicht gesteld…
Jan
Wat zijn de eisen voor een deugdelijke aansluiting.
Naar mijn ervaring is de voorlichting door sommige leveranciers ver ondermaats.
Pacito
Hoe vaak blijkt er in de praktijk een ondeugdelijke aansluiting ? Welk percentage van de totale aansluitingen is dit ? Komt het bij alle bedrijven evenveel voor of zijn er ook bedrijven waarbij dit nooit voorkomt ?
Zonder antwoord op deze vragen lijkt dit artikel op preken voor eigen parochie.