Opwarming zet door
De WMO publiceert haar jaarlijkse rapportage over de toestand van het wereldwijde klimaat in de aanloop naar de Wereld Meteorologische Dag, op 23 maart. Het WMO-rapport is gebaseerd op meerdere internationale data. 2016 was het warmste jaar ooit en deze trend zet zich nu in 2017 door, schrijft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in het jaarlijkse klimaatrapport. Eerder dit jaar kwam dit ook naar voren in berekeningen van NASA.
Menselijke invloeden
„Dit rapport bevestigt dat 2016 het warmste jaar ooit was, met een opmerkelijke 1,1 graad Celsius boven het niveau in de pre-industriële periode en 0,06 graad boven het vorige record in 2015. Deze stijging van de mondiale temperatuur gaat gepaard met andere veranderingen in het klimaatsysteem”, zegt WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas. Door een toename van kooldioxide in de atmosfeer wordt de invloed van menselijke activiteiten op het klimaatsysteem meer en meer duidelijk volgens Taalas. „De wereldwijde gemiddelde temperatuur van het zeeoppervlaktewater bereikte ook een recordhoogte, de wereldwijde zeespiegel blijft stijgen en de ijsmassa op de Noordpool was voor het grootste deel van het jaar ver beneden het gemiddelde”, zei hij
Extreme weerbeelden
In het rapport worden dan ook een aantal opmerkelijke extreme gebeurtenissen van 2016 genoemd. De ernstige droogte met voedseltekorten als gevolg voor miljoenen mensen in zuidelijk en oostelijk Afrika, maar ook in Midden-Amerika. Orkaan Matthew veroorzaakte groot leed in Haïti en was ook de oorzaak van aanzienlijke economische verliezen in de Verenigde Staten. Zware regens en overstromingen teisterden oostelijk en zuidelijk Azië. Het extreme weerbeeld zet zich in 2017 door, zegt het WMO. Volgens Taalas heeft het gebied rond de Noordpool de afgelopen maanden al drie keer te maken gehad met een soort hittegolf. Ook was in de winterperiode de zee rond de Noordpool heel warm voor de tijd van het jaar. "We zien wereldwijd opmerkelijke veranderingen die onze kennis van het klimaat te boven gaan. We bevinden ons nu op onbekend terrein", zegt Taalas.
Klimaatakkoord
"De start van het Klimaatakkoord van Parijs op 4 november 2016 is een historische mijlpaal", zegt Taalas. "Het is van levensbelang dat de implementatie realiteit wordt en dat het akkoord de internationale gemeenschap naar een oplossing voor de klimaatverandering gidst, door de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen, de wereld te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering en adaptatie op te nemen in het nationale beleid van landen." Volgens Taalas is er ook aandacht voor onderzoek nodig. "Een blijvende investering in klimaatonderzoek is van levensbelang als we onze wetenschappelijke kennis gelijke tred willen laten houden met de snelle veranderingen van het klimaat."
Het volledige WMO rapport 'The WMO Statement on the State of the Climate in 2016' kunt u hier bekijken.
Bron: WMO, NOS, RD, OneWorld
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.