Energieneutrale woningen
Verhuurders die hun woningen tot een (bijna) energieneutrale woning of nul-op-de-meter woning renoveren, mogen naar verwachting vanaf augustus dit jaar een energieprestatie-vergoeding aan hun huurders vragen. Bij zo’n woning worden energiebesparende maatregelen, zoals isolatie gecombineerd met energieopwekkende voorzieningen, zoals zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen. Via de energieprestatie-vergoeding kan de verhuurder de forse investeringen in de huurwoning terugverdienen. Over de hoogte van de vergoeding moeten de verhuurder en de huurder het wel eens zien te worden.
Zekerheid en woonlasten
De aangenomen wet geeft verhuurders meer zekerheid dat zij een deel van hun investeringen via deze energieprestatie-vergoeding kunnen terugverdienen. Het biedt daarnaast voor de huurder duidelijkheid over de redelijkheid van de vergoeding en de woonlasten na renovatie. Op deze manier kan iemand met een huurwoning, die geen financiële mogelijkheden heeft, toch een steentje bijdragen aan het milieu, maar hoeft de verhuurder niet alle lasten te dragen.
Energieakkoord 2013
In het Energieakkoord is afgesproken dat de sociale huurwoningen van woningbouwcorporaties in Nederland in 2020 gemiddeld energielabel B zijn. Om dit te bereiken zijn grote renovaties van woningen nodig. De aangenomen wet moet deze transitie versnellen en stimuleert daarmee ook innovatie en werkgelegenheid in de bouwsector.
Bron: Aedes, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.