Warm water door zonnestroom
NIBE Energietechniek heeft zich de afgelopen 40 jaar gespecialiseerd in duurzame oplossingen voor het verwarmen van water. Het van oorsprong Zweedse bedrijf komt nu met een nieuwe serie zonneboilers. Deze apparaten kunnen water verwarmen met energie opgewekt door zonnepanelen. De zonneboilers zijn uitgerust met een verwarmingselement van maximaal 2.000 watt dat werkt op gelijkspanning (DC). Hierdoor kan het systeem rechtstreeks op de zonnepanelen worden aangesloten. De stroom gaat niet meer terug naar het net, maar wordt meteen gebruikt om water te verwarmen. De zonneboilers hebben een capaciteit van 95 tot 195 liter.
Foto: Nieuwe zonneboiler op zonnestroom
Hoe werkt de nieuwe zonneboiler?
Een LXDC-box regelt de besturing. Deze box is geschikt voor 4, 6 of 8 zonnepanelen van 250 of 260 Wattpiek. De watertemperatuur is in te stellen met 2 regelknoppen die onafhankelijk van elkaar bediend kunnen worden. Door de thermostaat van de zonnepanelen hoger in te stellen dan die van de netstroom, wordt de zonneboiler gevoed met de opgewekte stroom uit de zonnepanelen. Als de zonnepanelen te weinig stroom genereren dan verbruikt de zonneboiler automatisch weer netstroom.
Het juiste moment
NIBE komt op het juiste moment met deze nieuwe techniek. Wie energieneutraal wil wonen, kan nog geen thuisaccu aanschaffen. Maar op deze manier is er een alternatief voor het terugleveren van elektriciteit aan het net. En mocht de overheid de salderingsregeling wijzigen, dan is de zonneboiler ook interessant.
Bron: NIBE Energietechniek
Hein
Hoi,
Ik heb ook een overschot aan opgewekt vermogen, maar zolang salderen blijft is dat niet zo’n probleem. Dat dit echter niet altijd blijft is al wel duidelijk. Ik heb aan de “slimme” meter een raspberry hangen die elke 10 seconden de meterstanden logt maar ook weet wat er terug geleverd word op dat moment. Ik zit nu te denken aan een electrische boiler waarvan het element ook door een raspberry pi aangestuurd word en dat er voor gezorgd word dat het teruggeleverde vermogen ongeveer 0 is. Het onder spanning zetten van het element wil ik dan middels pwm doen, zodat het element niet zo nu en dan het volledige vermogen opmaakt en dat dus terugleveren ver benenden 0 is en het verwarmen er weer mee stopt.
Ben Zwart
Ik heb 15 collectoren, dus regelmatig wat over.
Maar ze liggen er pas 3 maanden, dus ik weet niet wat het effect zomers is.
Wat mij uit het verhaal niet duidelijk wordt is hoeveel die boiler per maand kost (kosprijs, installatie, onderhoud, afschrijving), en wat levert die boiler op aan besparing op gasstookkosten.
Verdient die boiler zichzelf weer terug en op welke termijn?
Nu is het nog speculatie of en wanneer er een einde komt aan het salderen, maar ook daar wordt niets over gezegd.
Dus….het is een boiler….einde verhaal?
Bastian
Dit is alleen interessant als je véél zonnestroom over hebt, of als het salderen eraf gaat. Daarbij komt het rendement niet in de buurt van thermische zonneboilers, dus de prijs moet wel héél goed zijn wil dit aanslaan, ik ben benieuwd!