Tags: doe het zelf
- Dit onderwerp bevat 9 reacties, 8 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 8 jaren, 3 maanden geleden door MarcvE.
-
AuteurBerichten
-
4 december 2013 om 19:47 #46516
Door de spectaculaire prijsdalingen van zonnepanelen, besloten we begin dit jaar tot het zelf plaatsen van zonnepanelen op ons platte dak. Fa Solar Systemen uit Surhuisterveen had de beste aanbieding van 11 stuks 250 Wp mono Eging panelen met de SMA omvormer SB3000TL. Na de offerte te hebben getekend reserveerde ik alvast een mooie plek voor de omvormer in een opbergkast in de huiskamer: Fout! Achteraf bleek de ruimte te klein i.v.m. de ventilatie en de storende geluiden die een omvormer produceert.
Van deze verkeerde plek bracht ik alvast een VMVK kabel 3 x 2,5 mm2 naar de meterkast. Fout! Achteraf moest dit een 3 x 4 mm2 kabel zijn.
Ik monteerde alvast een extra 16A groep in de meterkast achter een aardlekschakelaar van 30 mA. Fout! Een aardlekschakelaar voor de meeste omvormers moet 100 mA zijn i.v.m. hoge piekspanningen. Ook bleek de Sonny Boy 3000TL te zijn voorzien van een ingebouwde aardlekschakelaar, dus er was in de meterkast voor de betreffende groep helemaal geen aardlekschakelaar nodig.
Mijn platte dak was 6 x 9.10 m dus ik ging er zonder meer van uit dat daar gemakkelijk 4 rijen van 3 panelen op paste (i.v.m. de ontluchting van de badkamer een paneel minder). Fout! Aan de voorzijde (zuidzijde) van mijn dak stond een schoorsteen van 1 m hoog. Op 15 december om 12 uur is de schaduw van die schoorsteen 5 meter lang! Ik onderzocht dit onvoldoende zodat de 11 bestelde panelen met moeite op mijn platte dak paste!
Ga dus vooral de schaduwwerking van lantaarnpalen, bomen en schoorstenen bij u in de buurt goed na.
Natuurlijk zijn alle gemaakte fouten intussen hersteld en half mei heb ik de panelen geplaatst met 2 x 5 betontegels ballast per paneel. (Denk aan je dakconstructie) Vandaag 4 dec. 2013 hebben mijn 11 panelen 1620 kWh opgebracht. Verwachte opbrengst per jaar 2280 kWh.Installatie: 11 panelen 250 Wp afm 165 x 98 cm, helling 17 graden richting zuid.
Tot zover mijn ervaringen. Doe er je voordeel mee.
4 december 2013 om 19:50 #46517Het uploaden van 2 foto’s is mislukt. Een 2e poging.
Bijlagen:
Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.4 december 2013 om 21:08 #46523Hieruit blijkt maar weer dat het plaatsen van een PV installatie eigenlijk niet door een “doe het zelver” aan het net kan worden gekoppeld , dus vraag ALTIJD advies bij een installateur (met ervaring in PV installaties)
Groet Jan
5 december 2013 om 22:06 #46553Erg vervelend voor je.
Ook als je het laat installeren door experts kan het mis gaan. Zie mijn stukje Ov. Schade door Enexis.8 december 2013 om 10:55 #46669Inderdaad gebeurd hetzelfde ook bij professionele installateurs hoor.
Pas weer meegemaakt bij een paar huizen verderop. Even een schoorsteentje over het hoofd gezien.
Je kan beter een paar uur achter internet ervaringen en tips opzoeken dan uiteindelijk op het dak met je handen in het haar.
Google op “hoofdzekering meterkast zonnepanelen” voor de maximale vermogens, zekering en kabeldikte.
Bijvoorbeeld: http://www.vekto.nl/zonnepanelen-aansluiten-op-groepenkastDe aardlek die ik nodig had voor de nieuwe zonnepanelen groep was even niet op voorraad. Met veel moeite toch op tijd binnengekregen en wat denk je… Ik had ook een SMA omvormer besteld.
Ook de SMA5000TL heeft een ingebouwde aardlek. Dit zou wel zinnige informatie bij de specs op de websites maar ik las dit ook pas in de handleiding. Nou ja, dubbel geaardlekt mag ook:)De omvormers zijn best fors en hebben genoeg ventilatie nodig. Dus meestal niet in een meterkastje.
Als je tegen zulke foutjes aanloopt en toch weer goed oplost heb je extra plezier van je installatie.
8 december 2013 om 12:03 #46671Beste allemaal,
Ik denk dat je goed informeren ook de moeite waard is als je met een professioneel bedrijf in zee gaat.
Wij hebben de installatie aan laten leggen door zo’n bedrijf, maar zijn ook niet helemaal tevreden. De omvormer hangt -onnodig- zodanig hoog, dat er te weinig vrije ruimte is voor de noodzakelijke ventilatie. Dit zag ik in het montagevoorschrift van de fabrikant, die door de installateur was achter gelaten. Verder zit de werkschakelaar zo hoog, dat je moet springen om hem te bereiken.
Navraag leerde, dat vanwege de drukte destijds extern personeel was ingehuurd die dus niet deskundig warenGroet
Megat8 december 2013 om 22:42 #46677Een paar dagen geleden het stukje ‘Wat er fout ging’ geplaatst. Bedankt voor jullie reacties. Natuurlijk is het laten plaatsen absoluut geen garantie dat alles probleemloos verloopt.
Een voorbeeld:
Installateur plaatst in Tilburg 18 panelen met een omvormer. De voedingskabel die werd getrokken naar de meterkast was ook daar maar 3 x 2,5 mm2. Er loopt bij vol vermogen (18×250 Wp : 220V =) 20,5A doorheen!! Omdat de Wp’s bij zonnepanelen aan de zuinige kant worden opgegeven kan een 250 Wp paneel, onder ideale omstandigheden in Nederland 290 Wp leveren. Dan loopt er maar liefst 23,7A doorheen! Bij 2,5 mm2 kabels gewoon gevaarlijk. Verder werd hier een omvormer geplaatst die geen communicatie mogelijkheid had met een PC. Nee, plaatsing door een installateur is geen garantie dat alles goed wordt uitgevoerd.Nog een paar tips bij plaatsing op een plat dak:
-Plaatsing was geen enkel probleem. Ze wegen slechts 18 kg per stuk. We begonnen s’ morgens om 9.00 uur en om 11.00 stonden alle 11 panelen keurig op het dak, voorzien van 9 betontegels van 30×30 cm (4,5 cm dik) per paneel. Ik gebruikte het flatfix eco montagesysteem. Dat zijn per paneel 2 aluminium beugels waaronder een kunststof matje ligt ter bescherming van de bitumen laag van het dak. De beugels worden van 4,5 st betontegels voorzien als ballast. In feite staan alle panelen dus los op het dak.
-Betontegels 30×30 cm zijn vrijwel altijd gratis verkrijgbaar bv. via Marktplaats. Ik maakt een ritje door Goirle en kwam binnen 10 minuten een stel stratenmakers tegen die blij waren dat ik 100 tegels meenam.
– Omdat ik mijn panelen zover mogelijk van mijn schoorsteen vandaan heb geplaatst, had ik te weinig ruimte voor de laatste 2 panelen. Hiervoor heb ik de flatfix beugels zelf aangepast. (zie foto bij mijn vorige bijdrage)
-Tussen de achterzijde van rij 1 en de voorzijde van rij 2 behoort bij een hellingshoek van 20 graden en panelen van 165×99 cm (landscape), minimaal 1,35 m te zitten. Aan die eis kon ik niet voldoen. Ze staan nu 1.20 m van elkaar, waardoor ze 4 weken -rond 15 december- enkele centimeters in elkaars schaduw staan.
-Heb je schaduwvorming schaf dan een SMA omvormer aan met OptiTrac Global Peak. Dit systeem regelt de optimale afname bij schaduwvorming. Ik weet niet of andere merken dit systeem ook hebben.
-Ik plaatste mijn omvormer buiten in een kastje. Ze kunnen prima tegen wind, koude en zelfs regen.
-Voor het aanbrengen van de aansluitpluggen is eigenlijk een speciale tang nodig. Maar met een waterpomptang en even nasolderen, werden goede verbindingen gecreëerd. De aansluitpluggen die bij de SMA omvormers worden geleverd zijn voorzien van een clicksysteem. Hiervoor was geen gereedschap nodig.
-Vaak zitten er op een plat dak ontluchtings kokers/buizen. Maak zo mogelijk hier gebruik van door de kabels van de panelen naar de omvormer hier doorheen te halen.
-Bereid je goed voor bij zelf-plaatsing. Er is heel veel informatie beschikbaar op internet, inclusief alle gebruikershandleidingen van, panelen, montagesystemen en omvormers.
-Belangrijk: Download het gratis programma SMA Sunny Design 2.3 van de SMA site. Dit is een professioneel
programma om PV-installaties te ontwerpen. Het geeft direct ontwerpfouten aan en adviseert over allerlei belangrijke keuzes én de te verwachten opbrengsten. Doen!Vragen? Stel ze gerust, want ik wil graag mijn ervaringen graag met andere delen.
Bijlagen:
Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.13 januari 2014 om 16:00 #48666Optitrac is niet de meest ideale oplossing voor schaduw. Solaredge is een stuk beter en levert uitzonderlijk goede resultaten. Je ziet duidelijk welk paneel in de schaduw ligt en waneer. Het systeem werkt dus perfect wanneer er door de dag tijdelijk schaduw is. Als de panelen altijd in de schaduw liggen dan kun je beter geen panelen leggen. Zonde van de investering. Een nadeel is de hogere prijs maar daar krijg je wel 12 jaar garantie voor en gratis vervanging.
18 januari 2014 om 09:54 #50481Tip voor doe het zelvers: gebruik voor de verbinding van de omvormer met de router voor internet connectie alleen een intacte draad zonder lassen. Bij ons werkte het pas met 1 draad en RJ45 connectoren door de monteur erop gezet.
20 september 2016 om 16:17 #81058Als de dakdoorvoer van je HR ketel voor schaduw zorgt,
maak er dan voor 80 euro een geveldoorvoer van. 🙂Gr. Marc
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.