Sterke groei in aantal airconditioners
Volgens TNO had in 2021 bijna 20 procent van de Nederlandse huishoudens een airconditioner. Naar verwachting zal dit percentage in 2030 meer dan verdubbelen tot ruim 40 procent. Dit betekent dat het totale aantal airconditioners in Nederland dan zal oplopen tot ongeveer 6,3 miljoen. Hoewel het comfort toeneemt, brengt deze groei ook nieuwe uitdagingen met zich mee.
Koeling onderbelicht in de energietransitie
In de huidige energietransitie ligt de nadruk vooral op het verduurzamen van de verwarming van woningen. Koeling krijgt hierbij nog weinig aandacht, terwijl het energieverbruik hiervoor aanzienlijk stijgt. TNO-onderzoeker Renee Kooger benadrukt dat deze ontwikkeling haaks staat op de ambitie om het energieverbruik te reduceren. Hoewel airconditioners steeds efficiënter worden, weegt dit niet op tegen de verwachte toename van het aantal apparaten.
Gevolgen airconditioners voor het elektriciteitsnet
Naast een hoger energieverbruik kan de groei van airconditioners leiden tot piekbelasting van het elektriciteitsnet. Dit hangt af van de momenten waarop de airco’s worden gebruikt. Overdag kunnen zonnepanelen mogelijk een deel van de benodigde elektriciteit leveren. ’s Nachts, wanneer veel mensen hun slaapkamer willen koelen, is dit echter niet mogelijk. Dit vraagt om slimme oplossingen om piekbelasting te voorkomen.
Oplossingen en bewust energiegebruik
Volgens Kooger blijft het belangrijk om eerst het elektriciteitsverbruik te reduceren voordat naar alternatieven wordt gekeken. Slimme energiemanagementsystemen en een bewuster gebruik van airconditioners kunnen bijdragen aan een betere balans in het energieverbruik. Daarnaast kan het gebruik van passieve koeling, zoals zonwering en ventilatie, de vraag naar airconditioners verminderen. De toename van airconditioners biedt comfort, maar vraagt tegelijkertijd om een integrale aanpak in de energietransitie. Dit voorkomt dat de voordelen van verduurzaming worden tenietgedaan door een stijgend energieverbruik voor koeling.
Bron: TNO
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.