Hoeveel poep hebben we?

In Nederland wordt door de veehouderij ongeveer 74 miljoen ton mest geproduceerd, vooral door koeien. Ongeveer 21% komt van varkens en 6% van pluimvee. En dat niet alleen; we produceren in Nederland ook nogal wat GFT- en organisch afval. Door de huidige wet- en regelgeving is een veehouder sterk gebonden aan de hoeveelheid mest die hij op het land mag uitrijden. Voordat ze helemaal in de stront wegzakken, is er gelukkig een fantastisch en vooral duurzaam alternatief: biogas.

Wat is biogas?

Biogas is het resultaat van de vergisting van mest, GFT en organisch afval. Hierbij komt methaangas vrij, dat kan worden opgewaardeerd tot groen gas. Hierdoor krijgt het dezelfde samenstelling als aardgas. Ook krijgt het dezelfde geur als aardgas; we willen natuurlijk niet dat er vreemde luchtjes vrijkomen als je net de stoofpeertjes op hebt staan.

Waarom niet meer biogas?

Helemaal nu de spanningen met Rusland en Oekraïne oplopen, zijn we erg op zoek naar alternatieven voor gas. Het liefst alternatieven die niet nadelig zijn voor de Groningers. Het nadeel van de productie van biogas is dat de systemen momenteel niet efficiënt zijn. Er wordt wel gewerkt aan doorontwikkeling om dit te vereenvoudigen, maar zover zijn we nog niet. Ook kunnen ze nog niet genoeg gas produceren om aardgas volledig te vervangen. Desalniettemin is biogas wel iets om rekening mee te houden als duurzame optie.

Meer over duurzame energie

Bron: Biogas.nl

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie