Door klimaatverandering draait de aarde steeds een beetje langzamer

De waarheid is dat er veel meer aan de hand is dan we vaak beseffen, met verstrekkende gevolgen voor onze planeet. Eén van deze effecten is dat de aarde langzamer draait, en dat kan ons allemaal aangaan. Het ijswater van de smeltende ijskappen op Antarctica en Groenland moet ergens naar toe. Logischerwijs stroomt dit de oceanen in, vooral richting de evenaar. Hierdoor is er een enorme massaverplaatsing die de rotatie van de aarde beïnvloed.
Onderzoeker Benedikt Soja heeft een mooie vergelijking gebruikt: Als een kunstschaatser pirouettes draait met de armen langs het lichaam, dan gaat dat sneller dan wanneer ze haar armen opzij doet.

Dagen worden langer

Nu zie ik de zomer liefhebber de zwemkleding alweer uit de kast trekken, maar niet zo snel.
Het zijn maar een paar milliseconden, maar wel milliseconden die een groot effect hebben. Helemaal in combinatie met het verplaatsen van de rotatieas. Deze verplaatst zo’n tien meter per honderd jaar.
Dit kan voor de ruimtevaart enorme gevolgen hebben. Zelfs een minuscule verandering in de rotaties van de aarde, moet rekening worden gehouden in de navigatie in de ruimte. Een afwijking van 1 centimeter kan over enorme afstanden uitgroeien tot honderden meters.

Maar Nederland is toch klein?

Dat klopt, Nederland is een relatief klein land dat vaak in het niet valt tussen de grotere spelers op het wereldtoneel. Toch is onze impact op het milieu aanzienlijk. Verrassend genoeg staan we als 'nietig' landje in de top twintig van landen met de hoogste CO2-uitstoot per capita. Dit betekent dat, hoewel we geografisch klein zijn, onze industriële activiteiten, landbouwmethoden en energieverbruik een groter effect hebben op de wereldwijde klimaatverandering dan we misschien denken.

Meer over klimaatverandering

Bron: ETH Zürich

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie