Wat is fossiele reclame?

Fossiele reclame omvat advertenties voor producten en diensten die gebaseerd zijn op fossiele brandstoffen, zoals vliegvakanties, cruises, benzineauto's en gasleveranciers. Vanaf januari 2025 zullen deze advertenties uit het straatbeeld van Den Haag verdwijnen. Leonie Gerritsen (PvdD): "Den Haag streeft ernaar om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Reclame voor fossiele producten past simpelweg niet bij dat doel. Het is positief dat de gemeenteraad dit nu ook inziet."

Klimaatcrisis

Femke Sleegers van Reclame Fossielvrij reageert enthousiast: “Den Haag toont het nodige lef om de klimaatcrisis aan te pakken. Als je echt van fossiele brandstoffen af wilt, moet je ook stoppen met reclame die dit gebruik aanmoedigt.” Sleegers verwacht dat andere steden het voorbeeld van Den Haag zullen volgen: “Dit besluit laat zien dat het mogelijk is via lokale regelgeving en kan wereldwijd navolging vinden.”

Verbod in andere gemeentes

Hoewel Den Haag de eerste stad is waar het verbod daadwerkelijk van kracht wordt, hebben ook andere gemeenten stappen in deze richting gezet. In Tilburg werd een vergelijkbare regeling goedgekeurd, maar de uitvoering laat nog op zich wachten. In Zwolle werd een soortgelijk voorstel aangenomen, maar het college van burgemeester en wethouders trok zich terug vanwege zorgen over de vrijheid van meningsuiting. Amsterdam nam in mei 2021 al maatregelen door reclame voor fossiele producten uit de metrostations te weren, en Eindhoven, Haarlem en de provincie Noord-Holland zijn bezig met vergelijkbare initiatieven.

PvdD: Voorstel verbod Fossiele reclame (2024)

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie