Terugleverkosten niet meegenomen in wetsvoorstel
In het wetsvoorstel wordt niets gezegd over de terugleverkosten die kleinverbruikers nu betalen voor de zonne-energie die wordt teruggeleverd op het stroomnet. Energieleveranciers voerden deze controversiële terugleverkosten in een rap temp door, toen bleek dat het huidige kabinet niet verder ging met de afbouw van de salderingsregeling. Minister Hermans van (Klimaat en Groene Groei) heeft in het wetsvoorstel wel opgenomen dat energieleveranciers géén negatieve terugleververgoeding mogen rekenen.
Dit voorkomt echter niet dat energieleveranciers op een andere manier extra kosten in rekening kunnen brengen. Toezichthouder ACM vreest dat energieleveranciers de terugleverkosten op andere manier in stand proberen te houden.
Nieuwe vergoeding voor teruglevering
De vergoeding voor de teruggeleverde zonne-energie wordt in het wetsvoorstel omschreven als een “redelijke terugleververgoeding”. Deze mag in elk geval niet negatief zijn, maar heeft geen ondergrens. Energieleveranciers hebben dan de vrije hand om de terugleververgoeding zelf te bepalen. Het ACM wil dat de nieuwe terugleververgoeding een minimumprijs krijgt, altijd concurrerend is en wordt gekoppeld aan de marktwaarde van elektriciteit. Dit om te voorkomen dat energieleveranciers een onevenredige lage terugleververgoeding hanteren.
Vast energiecontract ná 2027
In het wetsvoorstel van Hermans wordt ook geen rekening gehouden met vaste energiecontracten die voor 2027 zijn afgesloten en doorlopen na het stoppen van saldering. Het ACM ziet hiervoor het liefst een overgangsregeling die ervoor zorgt dat voor deze consument de saldering nog blijft tot het einde van het energiecontract óf het voor deze consument mogelijk is om boetevrij over te stappen naar een andere energieleverancier.
Bron: Overheid, ACM
Tabe Jorritsma
Na afloop van de salderingsregeling zou er mijns inziens op geen enkele manier geen plaats meer mogen zijn voor het in rekening brengen van terugleverkosten. Immers, die worden nu verklaard door de hogere kosten die energieleveranciers hebben door de salderingsregeling. Dus, geen salderingsregeling, geen reden voor terugleverkosten.
Blijft de terugleververgoeding. Als daar wettelijk geen ondergrens aan wordt gekoppeld kunnen energieleveranciers elke willekeurige vergoeding bieden, ook van een halve eurocent per kWh. Wettelijk zou dus een ondergrens moeten worden vastgelegd van bijvoorbeeld minimaal 50% van de brutoprijs per kWh die de betreffende leverancier hanteert bij een vast contract. Hoger mag, lager is verboden. Leveranciers kunnen dan ook met elkaar daarop gaan concurreren.