Energiearmoede

Mensen die in energiearmoede leven hebben zo’n hoge energierekening dat hun inkomen te laag is om de rekening te betalen. In 2023 kampten naar schatting 400.000 huishoudens met energiearmoede, bleek eerder uit onderzoek van TNO en statistiekbureau CBS. Dat zijn er minder dan een jaar eerder, maar toch zijn er nog steeds veel huishoudens die aan het einde van de maand in de problemen komen.

Voorkomen van betaalproblemen

Huishoudens met een laag inkomen in combinatie met een (te) hoge energierekening of een slecht geïsoleerd huis hebben te maken met energiearmoede. Ook als er geen mogelijkheden zijn om zelf energie op te wekken. Meestal moet je extreme maatregelen nemen om betaalproblemen te voorkomen. Zoals de verwarming niet aanzetten, met dikke winterkleding aan in huis en niet meer douchen.

Energiearmoede niet eerder gemeten

Uit het onderzoek blijkt dat energiearme huishoudens bij een gemiddelde energieprijs en zonder compensatiemaatregelen gemiddeld € 472,- meer per jaar kwijt zijn aan gas en licht dan huishoudens met lage inkomens in beter geïsoleerde woningen. Maar er zijn ook huishoudens die jaarlijks nog veel meer kwijt zijn aan energie, vooral buiten de Randstad. "De mate van de energiearmoede bij huishoudens was nog niet eerder gemeten", zegt TNO-onderzoeker Peter Mulder.

"Als je naar de kaart van Nederland kijkt, dan verschuift het zwaartepunt van energiearmoede naar buiten de Randstad", zegt Mulder. Met name Noordoost-Groningen en Zuid-Limburg zijn opvallende hotspots van energiearmoede, naast steden als Almelo en Enschede.

Verborgen energiearmoede

Onderzoekers van TNO geven aan dat voor veel mensen energiearmoede betekent dat zij de energierekening maar slecht kunnen betalen. Echter, er zijn ook ruim 100.000 huishoudens die te maken hebben met “verborgen energiearmoede”. Zij houden hun rekening betaalbaar door de thermostaat extreem laag te houden.

De onderzoekers durven nog niet te zeggen of het aantal mensen in de energiearmoede zal stijgen of dalen. Veel trends gaan de goede kant op zoals verduurzaming. Energiearmoede is op verschillende manieren aan te pakken. Mulder: “Maar bij hoge energieprijzen is het sneller lonend om de woningen te renoveren dan via jaarlijkse compensatie van energiekosten.”

Hoe kan ik energie besparen?

Energie besparen kan simpel zijn, zonder dat het je eerst veel geld kost. Deuren dicht, korter douchen, lampen uit en apparaten niet op standby laten staan: het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar scheelt het een hoop op je energierekening. Echter, energie besparen kan alleen als je weet wat je energieverbruik is, zodat je de energiebesparing gericht kunt toepassen. Wil je tips en advies hebben, ga dan naar energie besparen.

Rapport TNO (2024)

Bron: TNO

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie