Maar al snel dook het eerste probleem op

Het elektriciteitsnet raakte door de grote hoeveelheid teruggeleverde stroom overbelast en kon dit niet meer verwerken. Gevolg: omvormers die uitvielen door de te hoge spanning en netbeheerders die in tijden van personeelstekorten hard aan de slag moesten om alles in goede banen te leiden. In de komende jaren zullen zij druk bezig zijn met het verzwaren van het elektriciteitsnet.

Toen kwam de thuisbatterij, de oplossing!

Althans, dat was de verwachting. De thuisbatterij kan worden gebruikt om ongebruikte, opgewekte stroom op te slaan en deze te gebruiken wanneer de zon niet schijnt en de wind niet waait. Hierdoor wordt er minder teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en wordt deze minder belast.

Tot zover klinkt het geweldig

Er ontstaat echter een nieuwe rol voor de thuisbatterij: de 'aftapbatterij'. Deze batterijen nemen stroom van het elektriciteitsnet af op momenten van overvloed, en leveren die terug wanneer er schaarste is. Nu hoor ik mensen denken: ‘Dat is toch ook het doel van een thuisbatterij?’ Ja, dat klopt. Het wordt echter een ander verhaal wanneer er geen eigen opwekinstallatie (zoals zonnepanelen of windturbines) aanwezig is.

Wat is dan het probleem

Dan ontstaat er namelijk een situatie waarin de batterij fungeert als energieleverancier, en dit is gebonden aan regels. Het probleem is dat deze regels nog ontbreken voor thuisbatterijen. In de komende tijd zal hierover worden nagedacht om dit probleem op te lossen. Tevens zijn er ook batterijen die stroom onttrekken als er helemaal geen overschot is. Hierdoor ontstaat er een nog grotere schommeling in het net wat voor grote problemen kan zorgen.

Meer over thuisbatterijen

Bron: Diverse bronnen

Geef een reactie