Slechte beveiliging van omvormers

Uit onderzoek van de RDI blijkt dat omvormers van zonnepanelen vaak slecht beveiligd zijn en daardoor zeer vatbaar voor hacks en storingen. Geen van de onderzochte omvormers voldeed aan de geldende veiligheidsnormen. In het geval van een hack kunnen deze systemen eenvoudig op afstand worden in- en uitgeschakeld, waardoor in theorie heel Nederland zonder stroom zou kunnen komen te zitten.

Wereldwijde toegang tot zonnepanelen

Ethische hackers hebben ook aangetoond dat het mogelijk is om toegang te krijgen tot zonnepanelen wereldwijd. Het grootste gevaar schuilt erin dat als duizenden huizen tegelijk worden uitgeschakeld, het energienet ontregeld kan raken. Dit kan leiden tot overbelasting van transformatorstations, die mogelijk doorbranden. Bij een grote aanval zouden hierdoor zelfs grote gebieden zonder stroom kunnen komen te zitten, met verstrekkende gevolgen voor miljoenen computersystemen en bedrijven. Bovendien is het herstellen van een dergelijk incident complex, omdat het besturingssysteem van de omvormers aangepast kan worden tijdens een hack.

Aansporing tot actie

De waarschuwing van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) fungeert als een dringende oproep aan brancheverenigingen, fabrikanten en andere betrokkenen in de zonne-energie sector om onmiddellijk actie te ondernemen. Er wordt sterk benadrukt dat er meer aandacht moet worden besteed aan de beveiliging van zonnepanelen en de bijbehorende omvormers. Dit vraagt om een gezamenlijke inspanning van de industrie om kwetsbaarheden in de software en hardware op te sporen en op te lossen. Producenten moeten prioriteit geven aan het implementeren van strengere veiligheidsprotocollen en geavanceerde encryptie in hun producten, zodat ze bestand zijn tegen mogelijke aanvallen van kwaadwillende hackers.

Geen reden tot paniek

Hoewel dit scenario verontrustend klinkt, is er geen reden tot paniek. Ethische hackers schatten de kans op een grootschalige aanval klein in, vooral vanwege de complexiteit van zo'n operatie. Elke woning heeft namelijk een andere omvormer, wat het hackproces bemoeilijkt. Bovendien zijn er sinds augustus strengere regels ingevoerd omtrent de cyberveiligheid van zonnepanelen, wat de beveiliging verder versterkt.

Meer over zonnepanelen

Bron: RDI

  • Jouw feedback
  • 1   0

Geef een reactie