Innovatieve lichte zonnepanelen
De zonnepanelen van Solarge, die volledig recyclebaar zijn, worden gemaakt met SABIC PP-compounds in plaats van glas en aluminium. Hierdoor zijn de panelen 50% lichter. De dakconstructie van SABIC in Genk kan slechts 6,5 kilo per m2 dragen, waardoor normale zonnepanelen geen optie waren. Dankzij de lichtere Solarge-panelen werd dit project mogelijk.
Installatie en onderhoud door Engie
ENGIE financiert het project, installeert deze zomer ongeveer 4.700 zonnepanelen en onderhoudt de installatie. Via een Power Purchase Agreement (PPA) verkoopt ENGIE de opgewekte zonnestroom aan SABIC, die de stroom direct gebruikt voor productieprocessen. Met een verwachte opbrengst van 2.000 MWh per jaar zal de installatie 3 tot 5% van de energiebehoefte van de SABIC-site dekken. Ana Maria Acevedo, site director van SABIC Genk, benadrukt de samenwerking met industrieleiders aan duurzame innovaties. Ze wijst erop dat de site in Genk de materialen levert voor de productie van de zonnepanelen door Solarge. De recyclebare, PFAS-vrije en lokaal geproduceerde panelen speelden een cruciale rol in de projectkeuze, aldus Thomas Jolie van ENGIE.
Verduurzaming en regelgeving
De Belgische regelgeving, die vanaf juni 2025 zonnepanelen verplicht stelt op gebouwen met een elektriciteitsverbruik hoger dan 1 GWh per jaar, speelde een sleutelrol in dit project. De CO2-voetafdruk van Solarge-panelen is 25% lager dan gemiddeld en de panelen kunnen na 25 jaar hergebruikt worden. Solarge-panelen hebben een lagere CO2-voetafdruk dankzij minder productiematerialen en een kortere productieketen. SABIC produceert polypropyleen in Genk, en een Duitse partner levert de back sheets. Solarge wil uiteindelijk zelf de back sheets produceren in Weert. Door tags aan panelen toe te voegen, kan Solarge nauwkeurige informatie verzamelen en optimaliseren. Dit maakt het mogelijk om te concurreren met goedkope Chinese panelen.
Eerlijke concurrentie
De Solarge-panelen kunnen geproduceerd worden voor € 0,50 per wattpiek, terwijl Chinese panelen voor € 0,15 per wattpiek worden gedumpt. Dit verschil vraagt om politieke bescherming en ondersteuning, zoals een bijdrage van het Nationaal Groeifonds. Solarge onderzoekt ook mogelijkheden in Nigeria en de VS vanwege de aantrekkelijke marktomstandigheden daar. Van den Heuvel CCO van Solarge pleit voor bedrijven die willen investeren in lichte, duurzame zonnepanelen om een duurzame meerwaarde te realiseren.
Bron: Engie, SABIC, Solarge
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.