Oorsprong kosten teruglevering

De belangrijkste reden die energieleveranciers aanvoeren voor het rekenen van terugleverkosten, is de hoge kosten door de salderingsregeling. Hoe zit dit precies?

De salderingsregeling verplicht de energieleverancier om de door jou teruggeleverde zonnestroom “terug te kopen” voor hetzelfde bedrag als die je ook betaalt. Dit komt neer op zo’n 30 cent per kWh en wordt verrekend op de jaarnota. De meeste zonnestroom wordt echter teruggeleverd op momenten dat de stroomprijs veel lager is. Normaal zou de energieleverancier de benodigde stroom voor al haar klanten op die momenten inkopen, maar door de salderingsregeling moet de energieleverancier ook rekening houden met de nog in te kopen zonnestroom van de terugleverklanten. Voorheen verrekende de energieleverancier deze kosten door in het vastrechttarief bij al haar klanten, maar dat vindt men nu oneerlijk.

Terugleverkosten voorkomen

De terugleverkosten kun je voorkomen door een modelcontract of een dynamisch energiecontract af te sluiten. De energieleveranciers mogen bij een modelcontract geen terugleverkosten rekenen, maar de energietarieven zijn vaak wel wat hoger. Bij een dynamisch energiecontract speel je juist met de energietarieven en teruglevering, om zoveel mogelijk geld te verdienen of zo weinig mogelijk te betalen.

Stoppen met terugleveren van zonne-energie om de terugleverkosten te voorkomen? Dat kan als de zonnepanelen alleen energie opwekken als er energievraag is in huis. Of je moet de overtollige zonne-energie opslaan in een thuisbatterij. Met slimme software en domotica is dat mogelijk, maar dit vereist een pittige investering én beheersing van het energieverbruik. Het verwijderen van je zonnepanelen of uitschakelen van de groep in de meterkast kan natuurlijk ook, maar dan wek je ook geen zonnestroom meer op voor eigen gebruik.

Zo voorkom je de terugleverkosten niet

Het afmelden van de zonnepanelen bij de energieleverancier of netbeheerder biedt geen uitkomst. De teruglevering wordt dan nog steeds geregistreerd door de slimme meter en je voldoet dan ook niet meer aan de meldingsplicht. De energieleverancier hoeft dan bovendien de salderingsregeling niet meer uit te voeren, waardoor je geld misloopt. Ook het wijzigen van de aansluiting van 3-fase naar 1-fase voorkomt terugleverkosten niet. De slimme meter verrekent namelijk de fasen met elkaar in de telwerken en laat bij een 1-fase of 3-fase aansluiting exact dezelfde hoeveelheid teruglevering zien op de slimme meter.

Zijn terugleverkosten wel zo erg?

Het betalen voor zonnestroom waar je eerder een vergoeding voor kreeg voelt als een straf, maar is dat ook werkelijk zo? Als de tijdelijke salderingsregeling in 2017 al was beëindigd waren we nu al lang en breed gewend aan de marktconforme tarieven voor de zonnestroom die we terugleveren. Deze zou dan zo rond de 7 á 12 cent per kWh liggen. In de huidige situatie krijg je nog steeds 30 cent per kWh, maar betaal je gemiddeld € 10,- per maand aan terugleverkosten bij 1500 kWh aan teruglevering. Even rekenen.

Zonder salderen

1500 x € 0,12 = € 180,-

Terugleverkosten: € 0,-

Vergoeding: € 180,-

Met salderen én terugleverkosten

1500 x € 0,30 = € 450,-

Terugleverkosten: € 120,-

Vergoeding: € 330,-

Einde van de salderingsreling in zicht

Het nieuwe kabinet heeft in het hoofdlijnenakkoord bekend gemaakt dat zij de salderingsregeling in 2027 willen beëindigen. Voor de energieleveranciers is er dan geen grond meer om terugleverkosten te innen. De verwachting is dan ook dat de terugleverkosten verdwijnen als de salderingsregeling is beëindigd.

Bron: Diverse bronnen

  • Jouw feedback
  • 1   0

Geef een reactie