Nieuw record aantal elektrische auto’s in zicht

Ondanks dat de fiscale voordelen en subsidies voor elektrische auto’s dalen, lijkt dit geen invloed te hebben op de populariteit van de elektrische auto. Halverwege 2024 staat het aantal verkochte elektrische en hybride auto’s op bijna 86.000. Opvallend is dat het aantal verkochte hybride auto’s juist een flinke dip kent. Er werden tot nu toe in 2024 slechts 26.000 nieuwe hybride auto’s verkocht, terwijl dat medio 2023 al 35.000 was. Het aantal verkochte volledig elektrische auto’s is met 60.000 al ruim over de helft van het totaal van vorig jaar.

Elektrische auto in Nederland

Tesla onverminderd populair bij Nederlanders

De best verkopende elektrische auto blijft de Tesla Model 3. De nieuwere variant van Tesla, de Model Y is bezig met een stevige opmars en werd dit jaar vaker verkocht dan zijn voorganger. De eerder zo populaire Kia Niro en Hyundai Kona zakken ver terug in de top 10 meest verkochte elektrische auto’s. De betaalbare Nissan Leaf valt zelfs voor het eerst buiten deze top 10. De Mitsubishi Outlander is nog steeds de beste verkopende hybride auto. De opmars van de Lynk&CO 01 lijkt wat te stagneren.

Top 10 verkochte elektrische auto's

Tweedehandse elektrische auto’s

Deskundigen verwachten ook dat het aanbod tweedehandse elektrische auto’s in 2024 en 2025 stijgt. Steeds meer autoverkopers hebben al één of meerdere elektrische wagens in hun occasion assortiment en verwachten dan ook dat de verkoop ervan zal toenemen. De belangrijkste twijfel bij de consument was altijd de levensduur van de batterij, maar uit onderzoek blijkt dat deze gemiddeld slechts 10% van hun capaciteit verliest na 250.000 tot 600.000 kilometers. Dit is het moment waar veel autobezitters vaak een nieuwe auto aanschaffen.

Meer over elektrisch auto's

Bron: RVO

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie