De toekomst van thuisbatterijen

Thuisbatterijen winnen aan populariteit, mede dankzij nieuwe mogelijkheden om geld te verdienen met stroomopslag. Zo biedt Eneco samen met batterij-ontwikkelaar Sessy nu de optie om thuisbatterijen te gebruiken voor het balanceren van het stroomnetwerk. Dynamische leveranciers zoals NextEnergy en Hegg Energy geven klanten de kans om stroom te verhandelen met behulp van thuisbatterijen.

Veranderingen in de salderingsregeling

De huidige salderingsregeling maakt het voor huishoudens onnodig om thuisbatterijen aan te schaffen, omdat eigen opgewekte stroom wordt verrekend met het eigen verbruik. Echter, deze regeling staat onder druk, terwijl energieleveranciers extra kosten rekenen voor huishoudens met zonnepanelen. Dit verhoogt de interesse in eigen stroomopslag.

Dynamische tarieven en verdienmodellen

Met de opkomst van contracten met dynamische tarieven is er een nieuw verdienmodel ontstaan. Huishoudens kunnen hun batterij opladen wanneer de elektriciteitsprijs laag is en terugleveren wanneer de prijs hoog is. Dit maakt de investering in thuisbatterijen aantrekkelijker, vooral nu blijkt dat deze bezitters ook de btw kunnen terugvragen voor de aanschaf en installatie van hun batterijen.

Btw-teruggaaf en de Fuchs-uitspraak

Huishoudens hoeven geen btw te betalen over zonnepanelen sinds de wetgeving in 2023. Dit volgt uit het Fuchs-arrest van het Hof van Justitie in 2013, waarin werd bepaald dat eigenaren van zonnepanelen die stroom terugleveren ondernemers zijn en dus recht hebben op btw-teruggaaf. Voor thuisbatterijen geldt een vergelijkbare redenering: als de batterij wordt gebruikt voor de in- en verkoop van stroom, kunnen particulieren de btw terugvragen.

Voorwaarden voor Btw-teruggaaf

De Belastingdienst heeft specifieke voorwaarden gesteld voor de btw-teruggaaf van thuisbatterijen. De batterij moet worden aangeschaft als btw-ondernemer, wat inhoudt dat deze wordt gebruikt voor stroomhandel met een vergoeding. Ook moet de batterij zijn voorzien van een energiemanagementsysteem (EMS) en moet de factuur op naam van de btw-ondernemer staan. Daarnaast mogen deelnemers aan de kleineondernemersregeling (KOR) geen btw terugvragen.

Misverstanden over dynamische contracten

Hoewel het hebben van een dynamisch contract geen vereiste is voor btw-teruggaaf, ziet de Belastingdienst dit contract en het EMS als bewijs dat de batterij wordt gebruikt voor stroomhandel. Dit lijkt tegenstrijdig met eerdere regels voor zonnepanelen, waar een dynamisch contract geen voorwaarde was. Eneco stelt dat klanten ook met vaste of variabele tarieven btw kunnen terugvragen, zolang ze deelnemen aan de balansdienst.

Toekomstige ontwikkelingen

De Belastingdienst erkent dat de situatie met Eneco en Sessy anders is dan stroomhandel en kan momenteel geen definitieve uitspraken doen over deze situatie. Fiscaal jurist Romano Hagen merkt op dat de ontwikkelingen snel gaan en dat de Belastingdienst hier nog op moet anticiperen.

In het licht van deze dynamische ontwikkelingen blijft het belangrijk voor huishoudens om op de hoogte te blijven van de nieuwste regelgeving en mogelijkheden voor belastingteruggaaf bij de aanschaf van thuisbatterijen.

Meer over thuisbatterijen

Bron: Eneco

  • Jouw feedback
  • 0   2

4 reacties op “Dynamische contracten en Btw-teruggaaf voor thuisbatterijen”

  1. Anton vK

    correctie de btw is -19,53 euro

  2. Anton vK

    Even voor de duidelijkheid mijn afrekening voor juni met teruglevering via zonnepanelen op oost, west en zuid en evenzo 3 x Sessy. (opmerking zonnepanelen op zuid zijn oud 20 jaar).
    Variabele kosten voor juni 2024 48,59 euro, teruglevering -132,71 euro en vaste kosten – 8,89 euro BTW – 8,89 euro. Totale kosten -112,54 euro.

    Details:
    verbruik: 48,59 euro
    306,71 kWh @ 4,96 ct 15,22 euro
    306,71 kWh @ 10,88 ct energie belasting 33,37 euro

    Teruglevering: 132,71 euro
    626,60 kWh @ 10,23 ct 64,32 euro terug.
    626,60 kWh @10,88 ct 68,39 euro terug

    Vaste kosten: 8,89 euro terug
    netbeheer 30 dagen @ 0,96/dag 28,93 euro
    vaste leveringskosten @4,95/maand 4,95 euro
    vermindering energiebelasting @ 1,42 /dag 42,77 euro

    Wat het gaat doen over het hele jaar wetende dat de maximale energiebelasting per kWh in een aantal maanden gehaald zal worden is niet zeker. Maar met het dynamisch contract van Tibber ben ik zover tevreden doordat ik het net kan ontlasten en niet onnodig belast word voor allerlei truckosten en een acceptabel bedrag krijg voor teruglevering en gemiddeld een laag bedrag betaal voor aankoop..

  3. Frans Verhaag

    Jaap,
    Deel 1 van je berekening slaat de spijker op zijn kop.
    Deel 2 over de terugleververgoeding klopt denk ik niet bij een dynamisch contract. Je hebt wel te maken met de 13,2 cent energiebelasting per kwh. Die mag je wel betalen maar krijg je na het afschaffen van de saldering niet meer terug.
    Kortom prijs per kwh opslag moet nog flink zakken en je zou voor 365 x de capaciteit van je batterij moeten mogen salderen.

  4. Jaap Voets

    Reken even lekker mee ->
    EPEX Spot prijzen van vandaag, een gemiddelde zomerdag: goedkoopste tarief 5 cent/kWh rond 14:00 uur, duurste uurtje vanavond om 20:00 uur, dan betaal je 14.6 cent /kWh
    Stel je koopt een batterij die 10 kWh op kan slaan en die je compleet leeg kunt halen en vullen.
    Dan moet je die om 14:00 in een uur tijd zien vol te gooien en reken je 50 cent af. Laadvermogen is dan 10 kilowatt, dat is te doen voor een normale aansluiting van 3×25 ampere, hou je nog 8 kilowatt over voor de rest van het huis.

    Dan verkoop je de boel om 20:00 voor 1,46 euro
    96 cent verdiend in 1 dag.
    Doe je dit het hele jaar, 350 euro verdiend.
    Beetje batterij met zoveel opslag kost tussen de 5000 en 8000 euro, dan ben je minstens 14 jaar en 5000 laadcycli verder om break even te draaien, en tegen die tijd is je batterij al stuk.

    Klapt daar waarschijnlijk nog de terugleverkosten overheen die al die fijne leveranciers de markt in gegooid hebben. Want die kijken niet of jij de wereld aan het verbeteren bent, die rekenen gewoon af wat er op het teruglevertelwerk staat, de meesten rekenen hiervoor al 10 cent per kWh.
    Weg winst…. want die 10 kWh die je teruglevert voor 1.46 en gekocht had voor 0.50 worden nog even keihard beboet met 1.00 terugleverboete.
    Natuurlijk willen allerlei 3e partijen heel graag dat jij op jou eigen kosten die batterij plaatst. Zij minder kosten, lekker vangen voor jouw werk en toko’s als zonneplan cashen waarschijnlijk dik aan subsidie om als standby vermogen beschikbaar te staan (naast allerlei abonnementen voor het ‘optimaliseren’ van jouw batterij)

Geef een reactie