Dure salderingsregeling oneerlijk
Energieleveranciers uiten al jaren hun zorgen over de hoge kosten die gepaard gaan met de salderingsregeling. Onder de huidige salderingsregeling moeten energieleveranciers namelijk het normale consumententarief inclusief belastingen compenseren voor de zonne-energie die wordt teruggeleverd door consumenten met zonnepanelen. Hoewel de salderingsregeling zeer gunstig is voor consumenten met zonnepanelen is dat voor energieleveranciers juist het tegenovergestelde. Ontdek welke kosten dit zijn
Terugleverkosten per teruggeleverde kWh
Vanwege de verwachte afschaffing van de salderingsregeling brachten energieleveranciers aanvankelijk de extra kosten in rekening bij al hun klanten. Vanwege het besluit van de Eerste Kamer om de salderingsregeling te behouden, kiezen energieleveranciers er nu voor om deze kosten niet langer bij al hun klanten door te berekenen, maar specifiek bij huishoudens met zonnepanelen. Eerder verhoogden energieleveranciers hiervoor het vastrecht, maar vanaf komende zomer gaan consumenten met zonnepanelen een tarief per teruggeleverde kWh betalen. Energieleverancier Vandebron trok als eerste de stoute schoenen aan, maar daarna volgden al gauw de andere energieleveranciers.
Hoe zien de terugleverkosten eruit?
De terugleverkosten worden in rekening gebracht voor alle teruggeleverde zonnestroom voordat die gesaldeerd wordt. Als er na salderen nog teruglevering overblijft krijg je hier nog steeds een vergoeding voor, maar die is per saldo dus veel langer. De energieleveranciers blijven de terugleverkosten in rekening brengen totdat de salderingsregeling verdwijnt. Hoe hoog de terugleverkosten per kWh wordt is niet bekend gemaakt. Bekijk hier de actuele terugleverkosten
Forse groei aantal overstappers energieleverancier
Volgens energieleveranciers blijft de grote uitstroom van consumenten met zonnepanelen uit. Mogelijk komt dit doordat de terugleverkosten pas voelbaar zijn op de jaarafrekening. Toch zien energievergelijkingssites een groei van overstappers in april en mei. Het aantal overstappers ligt maar liefst 3,5 keer hoger dan in de maanden daarvoor. Ondanks dat veel energieleveranciers al een vorm van terugleverkosten hebben doorgevoerd, blijft er voor de consument met zonnepanelen nog wel wat te kiezen, al is de verwachting dat meer energieleveranciers terugleverkosten gaan doorvoeren.
Zijn de terugleverkosten wel eerlijk?
Toezichthouder ACM deed onderzoek naar de terugleverkosten voor zonnepanelen en concludeerde dat de energieleveranciers niet meer winst maken na het doorvoeren van deze extra kosten. Volgens het onderzoek zijn de nieuwe energietarieven redelijk, maar zorgen deze wel voor meer onduidelijkheid bij consumenten. Vooral voor consumenten met zonnepanelen is het lastiger om de goedkoopste energieleverancier te vinden. Energievergelijkingssites springen hierop in, zo kun je via Energievergelijk.nl de terugleverkosten voor zonnepanelen per energieleverancier eenvoudig berekenen.
Bron: Eneco, Vattenfall, Essent
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.