De werking van de zeeturbine
Op februari 2022 voltooide een prototype van de zeeturbine met succes een 3,5 jaar lange demonstratie. Na 10 jaar testen is de zeeturbine nu klaar om naar de oceaanbodem te sturen. Voor 2030 is het plan om de turbine in te zetten in de Kuroshio-stroom, dit is één van de sterkste stromingen van de wereld en bevindt zich langs de oostkust van Japan. Het prototype lijkt op een vliegtuig, weegt 330 ton en heeft een 20 meter lange romp. Aan weerskanten bevinden zich cilinders van vergelijkbare grootte. Elke cilinder heeft zijn eigen generator dat is verbonden aan een 11 meter langer turbine die twee rotorbladen heeft. De rotorbladen kunnen elk 2 MW aan stroom opwekken. De bladen draaien in tegenovergestelde richting om stabiel te blijven.
Geplaatst in sterke oceaanstromingen
De onderzeese turbine wordt in sterke oceaanstromingen geplaatst. Zodra de turbines draaien wordt er stroom opgewekt. Daarnaast kan de zeeturbine zich herpositioneren. De hellingshoek van de bladen veranderen met de snelheid van de oceaanstroom. Hierdoor kan elektrische stroom altijd efficiënt opgewekt worden bij elke stroomsnelheid. Mocht er onderhoud nodig zijn, dan kunnen technici de zeeturbine naar de wateroppervlakte laten drijven.
Veelbelovende technologie
New Energy and Industrial Technology Development Organization denkt dat de Kuroshio-stroom wel 200 GW aan energie kan opwekken via de zeeturbines. Dit is zo’n 60% van de huidige opwekkingscapaciteit van Japan. Dit vermogen is evenveel als dat van ruim 13.000 krachtige windturbines op het land en is daarmee genoeg om 100 miljoen moderne huishoudens te voorzien in hun jaarlijkse energieverbruik. Uit de stroming van de oceaan kan in principe eindeloos energie worden gehaald. Kairyu de naam van de zeeturbine moet die energie gaan opwekken.
Bron: IHI Corp
Menno Hartsema
Prachtig die zeetrubine in Japan, maar in Nederland doen wij dit ook. Seaqurrent is een Nederlandse startup die een onderwater vlieger heeft ontwikkeld en hiermee getijden energie kan oogsten. Ook wel maanenergie genoemd. Daar zouden jullie beste ook eens een artikel aan kunnen wijden.
https://www.seaqurrent.com/