Pauzeren omvormer om geld te besparen
De omvormer van de zonnepanelen op pauze zetten bij negatieve stroomprijzen geeft huishoudens meer invloed op hun energievoorziening. Uit een marktonderzoek onder een groep van 37.000 Nederlanders met ruim 1.000 respondenten blijkt dat zo’n 90% van de zonnepaneelbezitters zijn zonnepanelen tijdelijk wil kunnen uitschakelen. Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna 85% van de Nederlandse consumenten bekend is met het concept van een negatieve stroomprijs. Daarnaast wil 91% een grotere invloed op de energiekosten uitoefenen en 88% van de respondenten wil de omvormer kunnen pauzeren als zij daarmee geld besparen. Het onderzoek werd namens Solaredge uitgevoerd door Continews.
Negatieve energieprijs
Consumenten met zonnepanelen en een dynamisch energiecontract moeten soms betalen voor de overtollige zonne-energie die zij terugleveren aan het stroomnet. Bij een dynamisch energiecontact bepaalt de dagkoers namelijk de stroomprijs en dus de terugleververgoeding. Op een zonnige dag, met veel aanbod van energie is de stroomprijs soms negatief. Het is dan zaak om zoveel mogelijk zonnestroom zelf te gebruiken, zodat je niet teruglevert aan het elektriciteitsnet en dus betaalt voor je eigen zonnestroom. Het volledig uitschakelen van de omvormer is wel mogelijk, maar een 'pauzeknop' die automatisch in- en uitschakelt werkt natuurlijk veel dynamischer.
Solaredge One platform
Solaredge voert binnen de Benelux de pauzefunctie direct door voor de gebruikers van hun Solaredge One-platform. Deze tariefoptimalisatie-functie pauzeert de productie van de omvormer automatisch als de stroomprijs negatief is. De Solaredge One baseert het pauzeren op voorspellingen van de zonnestroomproductie, energieverbruikspatronen en stroomtarieven. Solaredge ontwikkelde deze functie om zonnepanelenbezitters meer grip te geven op de stroomproductie en zo geld te besparen. Het inschakelen van de functie doen gebruikers eenvoudig via de MySolaredge-app.
Bron: Solaredge
Minze
Ik heb werkelijk nog nooit zoiets idioots gehoord als een omvormer pauze knop.
Waarom laten mensen zich zo beinvloeden door de problematiek van energie bedrijven.
Het is toch van de zotte als je gratis energie van de zon uit zou zetten. Waarom zet je dan niet gewoon wat straalkacheltjes aan om de energie op te maken, dan hoef je die omvormer niet uit te zetten.
In beide gevallen gooi je de energie weg, de oplossing met de straalkacheltje is net zo zot als de omvormer pauzeren.
Je zou ook een dikke water boiler kunnen opwarmen op die momenten, dan kun je er nog iets nuttigs mee doen.
Pascal
Ik vind dat de leveranciers van omvormers hierop moeten acteren, het aan / uit schakelen vind ik te drastisch. Je moet dynamisch het teruggeleverde vermogen kunnen aanpassen.
Door het aan / uit schakelen krijg je nog meer problemen op het net, vergelijkbaar wanneer in een wijk door te hoge spanning alle omvormers uitschakelen. Dan daalt in een keer de spanning op het net.
Je moet kunnen aangeven dat wanneer je begint terug te leveren, bij een bepaalde waarde van terugleveren, of als de spanning op een bepaalde fase het krtieke punt benaderd het vermogen wordt afgeschakeld of wordt aangeboden aan een belasting, zoals ook bij windturbine omvormers. Dan kunnen we van de zonnestroom genieten en wordt het net niet overbelast.
flip bosscher
Vorig jaar om deze tijd was er ook gedoe rond het terugleveren bij een dynamisch contract en een negatieve stroomprijs. Daarbij speelde ook de vraag of het wel terecht zou zijn als consumenten dan ook belastingen betalen over de negatief geprijsde teruggeleverde stroom. Daarop volgde een wat vaag geformuleerde toezegging van de energieleveranciers dat ze er voor zouden zorgen dat consumenten in ieder geval niet “per saldo (o.i.d.)” zouden moeten betalen.
Nu heb ik een aantal vragen:
1. Klopt het verhaal van de toezegging?
2. Gaat dat dan over het hele bedrag of alleen de BTW?
3. Als het om per saldo gaat is dat dan per uur of per jaar?
Wie weet hoe het zit?
Ittie Plantenga
Geen pauze knop. Wel opslag 10 kilowatt. En anders de hoofdschakelaar uitdoen van de panelen als er terug geleverd zou worden.
Evan
Dit wordt een groot probleem voor de lever zekerheid van electriciteit. Stel dat straks bijv tienduizend zonnestroom leveranciers gelijkertijd automatisch van het grid af schakelen terwijl ze net een hoog vermogen leveren, dan is de kans groot dat het elektriciteitsnet verstoord wordt waarbij grote aantallen een fall-out niet ondenkbaar is
Manumissio
Goede ontwikkeling, zeker als er ook een pauzeknop op de app zit.
Enphase lijkt aan een vergelijkbare functie te werken/hebben die de micro-omvormers niet alleen op basis van de epexspottarieven automatisch kunnen afsluiten maar (als ik het goed begrijp) ook kunnen “afknijpen” zodat geen energie aan het net geleverd wordt, maar bijvoorbeeld wel aan de huisbatterij.
Een pauzeknop heeft de enphase-app nog niet.
Tevens is er optimalisatie mogelijk voor bepaalde EV-laadpalen* en warmtepompen.
Een en ander heeft wel een pittig prijskaartje.
*Ik mis in hun whitepaper een visie op bidirectioneel laden. Wel hebben ze al een visie op onbalanssturing en de onbalansmarkt.
Marc
Ik heb geen SolarEdge omvormer voor mijn Zonnepanelen maar ik gebruik wel een SolarEdge omvormer voor mijn LG Thuisbatterij (toen aangesloten door Eneco CrowdNett). Nu deze niet meer in ondersteuning is bij Eneco, omdat het niet rendabel zou zijn en ze er daarom mee zijn gestopt, werkt de LG Thuisbatterij alleen met opladen als er veel zon is en loopt weer leeg zodra de zon, op onze zonnepanelen weer weg is.
Nu vraag ik me alleen af of de SolarEdge omvormer voor de LG Thuisbatterij ook werkt met deze nieuwe functie. Want ik heb ook de SolarEdge app en de functie zit er wel op, maar werkt het ook voor de Thuisbatterij en zorgt hij dan dat mijn batterij niet leeg loopt (als er nu met dynamische betaald moet worden voor stroom dan loopt toch eerst mijn Thuisbatterij leeg en dat heb ik liever niet).
Gekke vraag misschien, maar misschien is er iemand met een antwoord? Eneco wil ons niet meer helpen en bij staan, Zonneplan (waar we nu bij zitten) geeft geen ondersteuning (terwijl ze hem wel, samen met Eneco hebben geplaatst een aantal jaren terug). SolarEdge zegt niet te weten wat hun omvormer worden gebruikt voor Thuisbatterijen. Hmmm…. ik snap er niets meer van 🙁
Je zou zeggen, gewoon uitproberen als het zover is en dan zie je het vanzelf wel?! 😛 – Dan heb ik toch liever hulp van iemand. Misschien een thuisbatterij monteur?
Irene Irenebrug
Als iedereen een pauze knop heeft, dan heb je daarna direct weer een stroom te kort, haha.
We kunnen de overtollige energie beter opslaan door water in grote bassins te pompen. Heb je extra energie nodig, laat het leeg lopen.
Is gelijk het water probleem opgelost bij droogte.
Hans Cales
Blij dat ik SolarEdge zonnepanelen heb en dat de SolarEdge app is aangepast om middels de ‘pauzeknop’ op de app te gaan gebruiken. Vanaf dec is mijn electravoorziening drastisch veranderd doordat ik sindsdien een volledig electrische auto heb die ik via mijn laadpaal onder mijn carport meestal zelf laad. Hierdoor ipv jaarlijks veel stroom over hebben en terugleveren middels salderingsregeling verbruik ik nu voor mijn auto veel stroom. Ik heb nu een variabel energiecontract maar overweeg over te stappen naar een dynamisch contract en om dan overdag mijn eigen opgewekte stroom te gaan gebruiken.
Hoe verhoudt e.e.a. zich als ik dan ook nog de ‘pauzeknop’ in mijn SolarEdge app activeer?
Weisbeek
Dit is een pluspunt bij aanschaf van een omvormer, vooral omdat dit automatisch gedaan wordt.