Weersvoorspellingen nooit exact
Het voorspellen van energieproductie uit wind- en zonne-energie is echter lastig vanwege de verspreide locaties in Europa. Energiebedrijven streven naar een betere voorspelling dan de rest van de markt om de foutmarges zo klein mogelijk te maken. Elke dag bieden energiebedrijven een hoeveelheid elektriciteit aan die ze de volgende dag op elk uur willen leveren en deze biedingen worden gematcht met de verwachte vraag om evenwicht en prijsvorming te bereiken.
Negatieve energieprijzen
Met een groeiend aandeel van weersafhankelijke energie wordt het voorspellen echter moeilijker. Als de voorspellingen niet accuraat zijn, kan dit leiden tot onverwachte overschotten of tekorten van elektriciteit, wat resulteert in negatieve prijzen waarbij bedrijven moeten betalen om energie te leveren. Een verkeerde prognose kan leiden tot verliezen van miljoenen euro's per uur.
Om dergelijke verliezen te voorkomen is het cruciaal om het weer en de prijzen goed te voorspellen, zodat energiebedrijven weten wanneer ze geen wind- of zonne-energie moeten aanbieden en hun parken op die momenten kunnen uitschakelen. Een onnauwkeurige prognose kan echter leiden tot aanzienlijke verliezen als bedrijven contractueel verplicht zijn energie te leveren. Het wordt dus een gevaarlijk spel als de voorspellingen over de inzet van wind- en zonneparken niet kloppen.
Databehoefte over het weer neemt toe
De behoefte aan nauwkeurige weergegevens neemt toe voor energiebedrijven en handelaren gezien de groeiende afhankelijkheid van weersomstandigheden voor energieproductie. Het verkrijgen van goede data over het weer is een concurrentiestrijd geworden, waarbij elk energiebedrijf probeert de meest accurate voorspellingen te doen. Bedrijven hebben deze data nodig om de leveringszekerheid te waarborgen en om de invloed van weersomstandigheden op de energieproductie te begrijpen, zoals de temperatuur voor gasvraag in de winter of de kans op droogtes voor watergerelateerde energieprojecten.
Om betere prognoses te krijgen kopen bedrijven weergegevens van grote weerbureaus en passen ze hun eigen modellen toe. Naast traditionele weerbureaus zijn er ook nieuwe spelers op de markt, zoals de Nederlandse start-up Beyond Weather, die kunstmatige intelligentie gebruikt om het weer op een andere manier te voorspellen. Ze analyseren het mondiale klimaatsysteem om de temperatuur in Europa één tot drie maanden vooruit te voorspellen en zoeken naar belangrijke klimaatvariabelen zoals zeewatertemperatuur, bodemvochtigheid en ijsbedekking op de Noordpool.
Prijzen energie afhankelijk van het weer
De toenemende afhankelijkheid van weersomstandigheden en de extreme weersomstandigheden zelf, zoals langdurige windstilte en zonloze periodes, hebben grote gevolgen voor de energiemarkt. Dit kan leiden tot negatieve prijzen en prijsschommelingen, waardoor energiebedrijven en handelaren kwetsbaar zijn voor financiële verliezen. Het minimaliseren van de kosten van foute voorspellingen is daarom een belangrijk aandachtspunt voor bedrijven met hernieuwbare energieassets in de komende jaren.
Bron: VU Amsterdam
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.