Een waardevol experiment

Het idee om een zonneweide aan te leggen met daaraan gekoppeld een grote buurtbatterij ontstond in 2017. Met als voornaamste reden om het elektriciteitsnet minder te belasten en de opgewekte zonnestroom van de zonneweide aan de eigen buurt te leveren. De realisatie van het plan kende een hoge aanschafsprijs en hoewel batterijen steeds goedkoper worden was het plan alleen realiseerbaar met een professionele handselspartner in stroom. Met een buurtbatterij kan er namelijk op verschillende manieren geld worden verdiend.

Geen aanpassingen nodig voor realisatie aan het netwerk

Doordat de Rijksoverheid het experiment van Weertenergie zo waardevol vond, kon er door een flinke subsidie een grondige voorbereiding plaatsvinden, waardoor de zonneweide en batterij in 2019 in gebruik werd genomen. De stroom gaat niet over de gemeentegrens, waardoor het hoogspanningsnet ontlast wordt. Daarnaast wordt er overdag zonnestroom opgeslagen en ’s avonds geleverd aan de leden in Weert. Met de batterij kan er ook echt in stroom gehandeld worden. Er wordt stroom ingekocht van het elektriciteitsnet, wanneer dit het goedkoopst is en teruggeleverd wanneer de stroomprijs hoog is. Er wordt ook gebruik gemaakt van peak shaving. Zonnepanelen slaan dan rond de middaguur wanneer de productie het hoogst is de stroom op in de batterij. Stroom kan dan via de bestaande kabels worden afgevoerd en er zijn geen aanpassingen nodig aan het netwerk.

Frequentiestabilisatie levert geld op

Ongeveer 3/4 jaar verder blijkt dat de frequentiestabilisatie het meeste geld oplevert. Het stroomnet werkt met 50 hertz: vijftig keer per seconde wisselt de spanning van plus naar min en weer terug. De frequentiestabilisatie zorgt ervoor dat de frequentie constant is. Als er op het net meer vraag dan aanbod is daalt de frequentie en is er meer aanbod dan vraag dan stijgt de frequentie. Om te voorkomen dat de frequentie schommelt moet er snel binnen 30 seconden meer of minder stroom aangeboden worden. En de batterij in Weert is hiervoor geschikt door snel te kunnen laden en ontladen om zo het netwerk stabiel te houden.

Meer over buurtbatterijen

In een van de witte containers bij de zonneweide zit de buurtbatterij en de zonneweide bij Weert waar ook de panelen op de boerderij bij horen.

Buurtbatterij Weertenergie

2 reacties op “Buurtbatterij Weertenergie al drie jaar in gebruik”

  1. Stineke Groote Nieuwenhof

    “Door de hoeveelheid opgewekte stroom raakt het elektriciteitsnetwerk overbelast. In verschillende wijken raakt het elektriciteitsnet overbelast een mogelijke oplossing is vaak een dikkere stroomkabel in de straat. ”
    Onzin, natuurlijk. Met maar 1 op de 5 huizen met zonnepanelen en vaak ook maar een paar, is de kans klein dat de stroom verder komt dan enkele huizen verder. Of hoogstens in de volgende wijk. In Nederland is er maar 5% kans dat er meer opwek dan vraag is.
    Zonder zonnepanelen op daken zou al die stroom van windmolens op de Noordzee, van kolencentrales ver weg of van zonneparken ver weg moeten komen. Zonnepanelen op daken ONTLASTEN dus het net en de noodzaak tot buurtbatterijen wordt kleiner.
    Nee, warmtepompen gaan pas echt het net belasten. Mijn buren gebruiken ongeveer 10.000 kWh per jaar en dat zijn heel wat huizen met zonnepanelen om aan hun vraag te voldoen. Warmtepompen zouden zwaarder belast moeten worden voor gebruik van het net. Stroom van een dak is hoogstens seconden op het net. Het aantal zonnepanelen groeit, maar die liggen in weilanden en die belasten het net. Stop dus niet met salderen, maar met de SDE+(+) regeling die kost miljarden en salderen maar 410 miljoen en daar heb je het voordeel dat die het net ontlasten.

  2. Fred van Hessen

    Wat een ontzèttend interessant stukje voor een paar toptechneuten onder ons…! Maar wie heeft er verder nog iets aan? Buurtbewoners die ook zoiets zouden willen in ieder geval niet, het geeft geen idee van prijzen, kosten, capaciteiten, noodzakelijke (min./max.) aantallen deelnemende buurtbewoners, voorbereidings- en doorlooptijden, beschikbaarheid van subsidies, levertermijnen van die batterijen, onderhoudskosten, te verwachten levensduur, enzovoort, enzovoort.
    Wie heeft hier eigenlijk wél wat aan…? Niemand? Dan is het dus wat ik al dacht: een waardeloos artikel.

Geef een reactie