Lange wachtrij voor batterijen
Door de stijgende energieprijzen is dit veranderd. De verschillen tussen dal- en piektarieven zijn erg groot. Als er veel zonne- en windenergie wordt opgewekt is de stroomprijs laag of zelfs negatief. Terwijl enkele uren laten diezelfde stroom voor honderden euro’s per megawattuur wordt verkocht. Tot een jaar terug was er weinig interesse vanuit bedrijven om een batterij aan te schaffen. Bij Liander en Enexis staat 2,5 gigawatt aan batterijprojecten in een wachtrij voor een aansluiting. Samen hebben deze projecten een vijf keer zo groot vermogen als de kerncentrale in Borssele.
Subsidies op batterijen
De afgelopen jaren zijn belangenverenigingen bezig geweest om subsidies te krijgen op batterijen, dit omdat een batterij bijna onbetaalbaar voor de meeste huishoudens is. Daarnaast is het ook niet rendabel voor bedrijven om zonder subsidie een batterij aan te schaffen. De prijs van batterijen is eindelijk gedaald en de stroomprijzen zijn gestegen, dit betekent dat een batterij ook zonder subsidie een aantrekkelijke investering kan zijn.
Niet alle projecten worden uitgevoerd
Doordat de vraag is gestegen is er een enorme wachtrij ontstaan voor het aansluiten van een batterij op het netwerk. Het is onduidelijk of alle batterijen aangesloten worden, omdat sommige projecten ook wel eens niet door gaan of de financiering niet rond krijgen. Een andere reden is dat de materialen niet beschikbaar zijn en daardoor het project geannuleerd wordt. Sommige bedrijven melden hun projecten op meerdere locaties tegelijk aan waardoor er dubbel word geteld. Dit kan een onduidelijk beeld schetsen over hoelang de wachtrij voor het aansluiten van zo'n batterij werkelijk is.
Oplossing voor te krap netwerk
De batterij voor bedrijven biedt een mogelijke oplossing voor de drukte op het stroomnet. Door het aanschaf van een batterij kan een bedrijf ervoor zorgen dat de opgewekte zonne-energie het netwerk niet op hoeft. De batterijen kunnen energie opslaan en op een rustiger moment alsnog leveren aan bedrijven. De netbeheerders willen graag meer controle over de batterijen en er zeker van zijn dat er alleen op- en ontladen wordt op gunstige momenten. Op dit moment mogen Netbeheerders nog geen eisen stellen aan de beschikbaarheid van de installaties die kunnen zorgen voor afnameschaarste en/of terugleverschaarste. Er wordt samen met Netbeheer Nederland onderzocht of er specifieke eisen aan de installaties gesteld mogen worden.
Bron: Rijksoverheid
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.