Zonne energie

De groei van zonne energie komt voornamelijk doordat er meer woningen zijn met zonnepanelen en er meer zonneparken gerealiseerd zijn. In het totaal zorgt zonne energie voor 23% van de totale energieproductie, dit is zo’n 12,6 miljard kWh blijkt uit cijfers van energie dataleverancier EnAppSys. Door de energiecrisis is de elektriciteit van de zon door zonnepanelen aantrekkelijker geworden. Als er voldoende zonnepanelen zijn op de woning hoeft er minder dure stroom van het netwerk afgenomen te worden. Zonneplan geeft aan dat ongeveer een kwart van de huishoudens zonnepanelen op hun dak heeft liggen.

Windenergie

In oktober 2021 stond de teller voor wind-energie op 18,8 miljard kWh. Als de trend zich zoals vorig jaar doorzet gaat het voor 2022 zo’n 19 a 20 miljard kWh bedragen. Samen met de opbrengsten van zonne energie zouden de stijgende energieprijzen wat meer beheerst kunnen worden.

Zonuren

Naast de grote hoeveelheden zonnepanelen speelt ook het aantal zonuren een rol. Het aantal zonuren is al hoger dan 2021 en stel dat de zon de komende tijd zoals normaal voor deze periode van het jaar schijnt dan wordt 2022 het zonnigste jaar ooit. Augustus was een erg zonnige maand in totaal waren er 289 zonuren tegen 205 normaal. De stroomvraag was ook lager deze maand vanwege de vakantie en zuinig gebruik omdat stroom op dit moment duur is.

energieopwek

Extreme warmte in Europa

Door de vele zonuren dit jaar is er veel droogte en extreme warmte ontstaan in Europa. Hierdoor moest Frankrijk de kerncentrales tijdelijk sluiten en ging de voorkeur uit naar meer zonne-energie. De droogte zorgde voor lage rivierstanden waardoor waterkrachtdammen minder energie konden opwekken.

Meer over zonne energie

Bron:  Klimaatakkoord

Salderen per maand of per jaar?

Meer over zonnepanelen

4 reacties op “Nederland koploper in zonne-energie”

  1. Scholte Lubberink

    @ Sjoerd. Toch even nuance. Dat we niet genoeg doen om klimaatdoelstellingen te halen is evident, maar het heeft ook geen zin om bereikte resultaten te bagatelliseren. En koploper op gebied van zonne-energie ontslaat ons niet van de plicht het nog beter te doen. Maar feit is wel dat inmiddels op bijna 1,6 miljoen woningen Zon-PV installaties zijn aangebracht (BRON: klimaatmonitor.databank.nl) . Ter vergelijking , in heel Duitsland zijn dat “slechts” 1,4 miljoen woningen (BRON : statis.de) . In Nederland circa 14 GWp aan Zon-PV vermogen in heel Duitsland 59 GWp. Dus in die zin is Nederland wel degelijk “koploper” geworden.
    Feit is dat Duitsland hun EEG heeft aangepast en de “Einspeisevergütung” met ingang van 2023 weer fors verhoogt vanwege achterblijvende resultaten. En dan wil het Kabinet in Nederland juist de Salderingsregeling afschaffen op basis van allerlei drogredenen. Moet dus niet gebeuren. De fiscale financiële consequenties Salderingsregeling lopen in 2030 op tot zo’n € 700 miljoen per jaar terwijl er via de SDE++ zo’n € 13 miljard per jaar wordt uitgegeven aan stimuleren hernieuwbaar. Om maar even de verhoudingen weer te geven.

  2. Sjoerd

    Wat is ‘snel’? Is dit snel genoeg om de doelen van Parijs te halen? Ik ben bang dat we het antwoord al weten. Wat was het aandeel meer zon? En waarom is Nederland koploper? We weten dat Nederland absoluut niet voorop loopt in het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Mag het wat reëler, zorgvuldiger en meer onderbouwd alsjeblieft. Van de netbeheerder verwacht ik meer, jullie bereiken veel mensen hiermee.

  3. Jan

    Hoe kan 12,6 miljard kWh 23% van het energieverbruik zijn?

    12,6 miljard kWh is ca 45 PJ (penta-joule). Het jaarlijkse energieverbruik in Nederland is bijna 3000PJ.
    Zelfs als je dit op 8 maanden betrekt (toch ruim meer dan 1500PJ), dan is het maximaal 3%. Dat is dan wel ca 15% van het elektriciteitsverbruik.

Geef een reactie