Meer gaswinning in Groningen
Nederland is voor 15 tot 20 procent van haar gasbehoefte afhankelijk van Rusland. Willen we van het Russische gas af dan betekent dit wel meer gaswinning in Groningen. Dat is namelijk de enige productielocatie die direct voldoende gas kan leveren. Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie geeft aan dat het pompen van gas in Groningen een allerlaatste optie is. En hij dit alleen serieus overweegt te heropenen als de gaslevering aan huishoudens in gevaar komt. Daarnaast zijn er kleine gasvelden in de Noordzee, dit is een andere oplossing om de productie te verhogen. Zodra we actie ondernemen kunnen we binnen nu en 2 jaar meer produceren waarbij het dan gaat om zo’n 6 miljard kuub extra.
Importeren vanuit andere landen
Importeren van vloeibaar gas is op dit moment lastig, omdat de vraag groot is en het aanbod schaars. Dit zorgt voor hoge gasprijzen. Zodra er meer ruimte vrijkomt om vloeibaar aardgas te bewaren. Is er ook de mogelijkheid om te importeren vanuit andere landen. Alleen is de concurrentie daar groter. Dit betekent dat we te maken gaan krijgen met nog hogere gasprijzen. De aanvoercapaciteit van vloeibaar gas kan volgens Gasunie dit jaar nog verdubbeld worden. Dit kan door middel van een LNG-terminal in rotterdam te vergroten en een drijvend terminal in de Eemshaven neer te leggen.
Meer windmolens en zonneparken
Dit is zeker een oplossing alleen niet voor de korte termijn. Het kost veel tijd om een nieuw zonnepark of windmolenpark gereed te maken. Daarnaast ontstaat er snel een overschot aan stroom tijdens de mooie zonnige en waaierige dagen en een tekort op windstille winternachten. Er zou daarom voldoende opslag voor de opgewekte energie gemaakt moeten worden. Met daarnaast de mogelijkheid om eventueel de overtollige stroom om te zetten tot waterstof. Daarna kan dit waterstof gebruikt worden ter vervanging van aardgas om woningen en bedrijven te verwarmen. Hiervoor moet het gasnet dan wel geschikt gemaakt worden. Voordat dit gerealiseerd is zijn we alweer een aantal jaar verder.
Op korte termijn besparen
Iedereen kan op korte termijn stappen zetten om minder energie te verbruiken. De woordvoerder van Energie Nederland zegt dan ook: ‘’De thermostaat omlaag en kort douchen.’’ Daarnaast kan energie besparen ook comfortabeler. Zo kan je gaan investeren in de isolatie van je woning. Isolatie van je woning is essentieel wil je energie kunnen besparen. Het is daarom belangrijk dat bewoners die zelf onvoldoende financiële middelen hebben hulp krijgen. Energie besparen doe je zo!
Bron: Overheid
J.Dunnink
Ik begrijp niet dat Algerije als gas leverancier niet in beeld is, als vervanger van het Russische gas.
Vanuit Algerije lopen er drie leidingen naar het vaste land van Europa. 2 via Spanje en 1 via Italië.
Daarnaast heeft Algerije een LNG-terminal.
Theo Noordenbos
We willen van het gas af om redenen van het klimaat. Dat we van het Russisch gas afwillen heeft niets met klimaatdoelstellingen te maken maar meer dat we als mensheid niet in staat blijken om idioten te elimineren. Door van het Russisch gas af te gaan zullen we nog steeds onze klimaat doelstellingen niet bereiken, waardoor de wereld alsnog ten onder gaat.
Klimaat is nu dus even niet belangrijk. Eerst de oorlog stoppen, zodat alle anderen op deze planeet beseffen dat ze een zelfde lot wachten.
Bericht aangepast door moderator ivm dreigend taalgebruik. Zie ook onze websiteregels. Ik snap de frustratie, maar hou het beschaafd ajb.
Harrie Hendriks
Waarom wordt er niet begonnen met kerncentrales te bouwen? Overdag als er zonne-energie is kunnen ze waterstof produceren.
Maar daar komn ze over een paar jaar pas achter dat ze dit hadden moeten doen. #Lubach