Zonnepanelen duurder
Voor veel mensen is zonnepanelen plaatsen de normaalste zaak van de wereld. Zonnepanelen worden toch elk jaar goedkoper, dus investeren in zonne-energie is logisch. In 2021 was dit toch even anders. Zonnepanelen werden namelijk fors duurder, met maar liefst 28 procent, terwijl de prijs normaliter met 25 procent daalt. De onverwachte stijging kwam vooral door hogere grondstofprijzen, energieprijzen en duurder transport. Deze factoren zorgden ervoor dat zonnepanelen voor het eerst in 10 jaar weer duurder werden.
Zonvermogen groeit wel
Toch werden er wel meer zonnepanelen geïnstalleerd dan in 2020, toen de teller stokte bij 3,5 Gigawatt. In 2021 werd er 3,6 Gigawatt aan zonvermogen geplaatst, wat een kleine groei van zo’n 4 procent betekent. Vorig jaar was deze groei nog 33 procent. Het totale zonvermogen in Nederland is nu 14,3 GW.
Aandeel zonne-energie
Met een productie 11,2 TWh in 2021 was zonne-energie de belangrijkste energiebron voor hernieuwbare elektriciteit. Daarmee is zonne-energie inmiddels biomassa voorbij, welke goed was voor 9,4 procent. Windenergie volgt met respectievelijk 7,6 procent (Wind op land) en 6,7 procent (Wind op zee). De verwachting is dat vooral Wind op zee straks grote stappen gaat maken.
Meer zonneparken en zonnedaken
Dat het aantal zonnepanelen toch groeide is vooral te danken aan grote zonneparken en zonnedaken. Deze zijn nu verantwoordelijk voor 35 procent van het totaal geïnstalleerd zonvermogen, waar dat vorig jaar 31 procent was. Het consumentengedeelte daalde van 69 procent in 2020 naar 65 procent in 2021.
Hoe doet Nederland het?
Helemaal niet zo slecht eigenlijk. Als we kijken naar het geïnstalleerde zonvermogen per inwoner dan is Nederland met 820 Wattpiek zelfs koploper in Europa met de hoogste PV-dichtheid. Duitsland staat op plaats 2 met 700 Wp en onze zuiderburen staan op plaats 3 met ruim 500 Wp per inwoner. Wereldwijd blijft alleen Australië ons voor.
Bron: Solar Trendrapport 2021, Dutch New Energy Research
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.