Enorme daling in zwerfafval
Zwerfinator Dirk Groot concludeert in een analyse van vijf jaar zwerfafval rapen dat het aandeel plastic flesjes flink is afgenomen. De daling is sinds vorig jaar juli sinds de invoering van 15 cent statiegeld op een plasticflesje. Aan het begin van de herfst constateerde Groot deze trend al. Nu wordt de trend ook bevestigd in cijfers.
Afname van wel 65% zwerfafval
Meestal aan het einde van het jaar vindt Groot meer drankverpakkingen. Dit komt doordat de plastic flesjes beter zichtbaar zijn na het bladverlies van struiken en het maaien van bermen. In het laatste kwartaal van 2021 is er 65 procent minder plastic flesjes per kilometer gevonden. In vergelijking met de laatste kwartalen van 2017, 2018, 2019 en 2020 is dat zelfs 70,2 procent. In de afgelopen drie maanden tijd raapt Groot gemiddeld van 9,7 flesjes per kilometer, dit is gedaald naar 2,7 flesjes. Dit is een opmerkelijk groot verschil. Meer over klimaatvervuiling.
Invoering van statiegeld
Vier jaar geleden stelde toenmalig staatsecretaris Stientje van Veldhoven aan het bedrijfsleven de eis om het aandeel van zwerfafval voor 2020 met 70 procent terug te brengen. Dit lukte toen niet en daardoor werd het statiegeld ingevoerd.
Vanaf 2017 wel 88.888 drankverpakkingen verzameld
Sinds 2016 doet de Zwerfinator al systematisch onderzoek voor bedrijven en gemeenten. Vanaf 2019 maakt zelfs Rijkswaterstaat gebruik van zijn rapportages van zwerfafval in Nederland. Vanaf 2017 over een afstand van 2512,5 kilometer legde hij wel 88.888 drankverpakkingen vast. Deze afstand is afgelegd in meermalen gelopen routes in 56 gemeenten op 575 dagen.
Niet op elk flesje statiegeld
De Zwerfinator Groot zegt dat het invoeren van statiegeld zichzelf al jarenlang heeft bewezen in andere landen en het is geen wonder dat het hier ook werkt. Hoe dan ook is het snelle effect in Nederland opmerkelijk doordat de wetgeving onduidelijk is. Eerder al in het tv programma Kassa dat in november te zien was werd het al aangegeven dat bepaalde flesjes wel statiegeld hebben maar er ook uitzonderingen zijn zoals met zuivel en fruitsap flesjes. Waardoor verschil kan ontstaan tussen twee identieke flesjes waarbij er wel statiegeld is op het ene maar niet op het andere flesje.
Verzamelpunten
Er is nog winst te halen door inzamelpunten op trein- en benzinestations te plaatsen. Daarnaast zorgt het scannen van de barcode soms nog wel eens problemen op. Dit omdat de machine een geplette fles niet herkent of doordat etiketten van sommige flesjes te makkelijk loslaten.
Met blikjes een grote slag slaan
Door statiegeld ook op blikjes te geven verwacht de Zwerfinator een grote slag te slaan. De inzameling hiervan is helaas nog niet geregeld, omdat de supermarkten de blikjes niet willen innemen zoals ze met flesjes wel doen. Hiervoor heeft het Afvalfonds een plan bedacht door aparte inzamelpunten dichtbij winkels. Dit leidde tot stevig kritiek van zes milieuorganisaties. Die dit een consumentonvriendelijke oplossing vinden.
Als je een oplossing mocht bedenken om Nederland zwerfafval vrij te maken, denk aan de issue rondom blikjes. Wat zou je dan bedenken? Reageer op dit artikel en deel je mening met ons.
Bron: Trouw, Zwerfinator
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.