Btw op zonnepanelen terugvragen
Op dit moment kunnen consumenten die zonnepanelen kopen de btw op de aanschaf én installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dit levert een hoop administratieve rompslomp op en een groot deel van deze consumenten weten de weg naar de Belastingdienst niet eens te vinden. De btw is op dit moment 21%, waardoor men gemiddeld zo'n 1000 euro aan btw teruggave misloopt. De Tweede Kamer heeft inmiddels een wetsvoorstel aangenomen om de belasting op zonnepanelen helemaal af te schaffen.
Verplichting aangifte belasting
Consumenten die btw terugvragen worden door de Belastingdienst gezien als ondernemer. Dit betekent dat zij verplicht zijn om elk jaar aangifte te doen en de inkomsten van de zonnepanelen apart te melden. Deze plicht levert een hoop extra papierwerk op waar zowel de consument als de Belastingdienst niet op zitten te wachten. Als de belasting op zonnepalen verdwijnt, dan vervalt deze aangifteplicht ook. Let op, dit geldt voor de meeste consumenten, want plaats je meer dan 10.000 Wattpiek aan zonnepanelen dan moet je nog wel aangifte doen.
Eerste Kamer
Het is de verwachting dat ook de Eerste Kamer het wetsvoorstel spoedig zal doorlaten. Vanaf 1 januari 2023 verdwijnt dan de belasting op zonnepanelen die bij of op een woning worden geplaatst. Bedrijven en zonneparken blijven wel belasting betalen over de geplaatste zonnepanelen. Ook de btw voor zonnepanelen die geïntegreerd zijn in het dak (zogenaamde indakpanelen), blijft 21%. In deze situaties vraag je de btw dus nog steeds terug via de Belastingdienst.
Bron: Rijksoverheid, De Belastingdienst
Mark de Wolff
Thuisopslag kWh is een stokpaardje van de energiemaatschappijen en veel gepromoot om van de salderingsregeling af te komen, in realiteit is het overgewaardeerd als oplossing. De jaarsaldering moet blijven want in de zomer produceer je de energie die je in de winter hard nodig hebt om je warmtepomp of electrische bijverwarming aan de gang te houden zonder leeg te lopen. Thuis opslag werkt misschien voor 24 tot 72 uur, maar dit is slechts het nivelleren van een rimpel op de grote jaarlijkse golfbeweging in energie productie in zomer en consumptie in de winter. De energiemaatschappijen weten dat en zien hun business model weer vervolgens exhorbitant floreren met de afschaffing van de salderingregeling, de kleine producent met een thuisbatterij als fakeoplossing op een zijspoor gezet.
Zum
Ik denk dan: eindelijk, maar het duurt wel lang, en ja ik ga de aankoop van mijn zonnepanelen uitstelle tot de regeling van kracht is
Mia
@ittie-plantenga, ja vind ik ook! Maar dat zal de Belastingdienst wel niet kunnen. Die vinden een btw verlaging op groente en fruit al onmogelijk! Terwijl ik het typ, denk ik echt. Ongelofelijk!
Gaaf je een eigen thuisbatterij gaat kopen. Ben benieuwd naar je ervaringen.
Ittie Plantenga
Lekker dan. Doe het gelijk dan. De aankoop belasting. Bij ons gaan wij na 9 jaar voor een 2e x. Zonnepanelen kopen. Met meer vermogen. En met opslag 5 kilowatt. Dan kunne n wij in de avond uren nog energie krijgen uit ons eigen opslag. Kunnen niet wachten anders zijn wij straks een vermogen kwijt aan gas.
E. Polstra.
M.h
Nu nog de btw op zonnecollectoren afschaffen, warm water opslaan is goedkoper dan stroom,
Groet.