Tags: cable pooling, elektriciteitsnet, laagspanningsnet, stroomnet, vol elektriciteitsnet, vol stroomnet
- Dit onderwerp bevat 20 reacties, 10 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 4 maanden geleden door Arnold.
-
AuteurBerichten
-
1 november 2021 om 20:05 #133098
De discussie over het elektriciteitsnet kan hier verder gevoerd worden. Posts verplaatst van “wetsvoorstel afbouw salderingsregeling” naar deze topic.
1 november 2021 om 20:05 #133087Het is een fabel dat het netwerk zwaar belast wordt door zonnepanelen.
Het meeste komt niet eens op het net en wordt het net minder belast door mensen met zonnepanelen op hun dak.
Nee, overbelasting komt meer door nieuwe buurten met warmtepompen en laadpalen voor elektrische auto’s1 november 2021 om 22:28 #133088Hoi @engie99
Het is een fabel dat het netwerk zwaar belast wordt door zonnepanelen.
Het meeste komt niet eens op het net en wordt het net minder belast door mensen met zonnepanelen op hun dak.
Nee, overbelasting komt meer door nieuwe buurten met warmtepompen en laadpalen voor elektrische auto’sJe weet blijkbaar niet dat het elektriciteitsnet wordt berekend op het vermogen, niet zozeer op de stroom. De stroom is niet zo interessant, het vermogen weldegelijk. Daar zit nu net het probleem als alle zonnepaneeltjes gelijktijdig hun volle vermogen terugdrukken op het elektriciteitsnet.
2 november 2021 om 10:12 #133094De formule:
Vermogen = spanning * stroom.
Spanning = weerstand * stroom
Vermogen = weerstand * stroom * stroom
Wanneer het vermogen vedubbeld, wordt de stroom verviervoudigd.
De spanning per fase varieert relatief weinig, max +/- 10%. De variatie is stroom * de interne wijknetweerstand.
Deze weerstand wordt bepaald door het wijknet achter het “transformator huisje” en door het aantal gebruikers die hierop parallel zijn aangesloten. Bij toename van afnemers wordt deze netspanning lager.
Bij een lagere netspanning zal de centrale bij voeden zodat onze netspanning niet teveel van de standaard afwijkt.
Bij toename van het aantal leveranciers wordt de netspanning hoger.
Hier kan de centrale tot op zekere hoogte niets aan veranderen en zal de spanning dus toenemen.
Hierdoor loopt de netspanning op en wanneer die boven de 242V uit komt zullen onze converters uitschakelen.
Onze oudere wijknetwerk kabels en transformatoren zijn niet meer geschikt voor ons huidige gebruik en zijn dus aan vervanging toe en dat betaalt “zoete lieve Gerritje”.
De nieuwe wijken worden wel berekend voor het huidige gebruik.2 november 2021 om 14:02 #133095Hoi @onzenad,
Goede uitleg. Het elektriciteitsnetwerk wordt natuurlijk door alle afnemers/gebruikers betaald. Dus het is logisch dat ook de kosten van vervanging/onderhoud etc. door de hele maatschappij wordt gedragen. Ik heb overigens weleens begrepen dat er best nog wat gedaan kan worden aan het verlagen van de spanning bij veel teruglevering, maar dat dit nu nog niet geautomatiseerd is. Ik las ergens een keer iets over trafo’s die automatisch de spanning kunnen regelen, maar die waren nogal prijzig. En je zit natuurlijk met afschrijving van oude trafo’s. Dus het zal weldegelijk ook een kostenplaatje zijn waar de netbeheerders tegenaan lopen. Je kunt moeilijk de netwerkkosten verdubbelen ineens.
Overigens is de maximale spanning 253 Volt, dus je kunt (als je omvormer uitvalt bij 242 Volt) je beveiliging nog wat rekken.
[Tag in bericht aangepast door moderator. Zie hier hoe je iemand kan taggen]
2 november 2021 om 14:08 #133096@onzenad
Stroomnetwerk bij nieuwe wijken slecht
Het is meermaals in het nieuws geweest dat in nieuwe wijken zonnepanelen niet werken.
Nieuwe wijken zonder stroom
Het probleem zit dus vooral in nieuwe wijken.
Wijken met warmtepompen, laadpalen en zonnepanelen. Waarbij de eerste twee de grootste boosdoeners zijn.
@mortyr
“Je weet blijkbaar niet dat het elektriciteitsnet wordt berekend op het vermogen, niet zozeer op de stroom. De stroom is niet zo interessant, het vermogen weldegelijk. Daar zit nu net het probleem als alle zonnepaneeltjes gelijktijdig hun volle vermogen terugdrukken op het elektriciteitsnet.”Terugdrukken op het elektriciteitsnet?
Met stroom die ik opwek en tegelijk gebruik?
Stroom die niet eens op het netwerk komt?
Stroom die niet eens op de meter komt?
Stroom die in mijn huis blijft?
Wat ik dan al aan het netwerk lever komt waarschijnlijk bij de buren en legt op zijn hoogst 1000 meter af.
Die betalen trouwens ten volle voor de 1000 kWh die ik heb opgewekt…. 15 cent voor de overheid en misschien wel 20 cent voor de energieleveranciers met de huidige prijs.
Maar nu willen ze aanmoedigen dat ik die 1000 kWh niet lever aan andere burgers die de volle prijs betalen en zelf gebruik / verspil… ( zoals met boilers, elektrisch verwarmen en accu’s ) dan krijgt de overheid daarover niets.Nederland heeft maar heeeel weinig daken met zonnepanelen en dan zeuren over overbelasting? Hahahaha. Dat is grappig.
Maar 10% van de geschikte daken heeft zonnepanelen en het beleid heeft dan ook hopeloos gefaald, als het de bedoeling was dat burgers hun eigen stroom opwekken. Als ik in de trein zit, zie ik amper zonnepanelen en in mijn middelgrote woonplaats moet je een flinke wandeling maken voordat je vier daken met zonnepanelen hebt gezien.
Nee, dan de windmolens op de Noordzee, of de windmolenparken op land en de zonneparken… die belasten het netwerk pas ECHT.
Daarna de wijken met warmtepompen die per stuk meer gebruiken dan ik kan opwekken met 12 panelen.
Daarna de laadpalen… die paar daken met zonnepanelen leveren geen enkel probleem op.Als ik ga gebruiken wat ik nu aan het net lever, kost het de overheid meer dan als ze het nu zo laten.
De windmolens op de Noordzee, de windmolenparken op land, de zonneparken, de wijken met warmtepompen en de laadpalen.
Als we het netwerk minder willen belasten moeten we dus eerst stoppen met al die dingen.
En als we het hebben over gemiste inkomsten van de overheid door mensen met zonnepanelen, dan zouden ze eens moeten kijken naar de openhaarden en de gesubsidieerde palletkachels, die schelen de overheid flink aan inkomsten door de veel lagere verkoop van gas.[Tag in bericht aangepast door moderator. Zie hier hoe je iemand kan taggen]
2 november 2021 om 14:41 #133108Stroomnetwerk bij nieuwe wijken slecht
Het is meermaals in het nieuws geweest dat in nieuwe wijken zonnepanelen niet werken.Lees beide artikelen nog eens? Jouw conclusie dat in nieuwe wijken zonnepanelen niet werken, haal jij uit artikelen die gaan over het aansluiten van 400 grootverbruikers (ander net dan consumenten) in het drukste netgebied van Nederland. Dit gaat daarbij over energieverbruikers, niet over mensen of bedrijven die energie willen terugleveren. Sterker nog, de conclusie moet dan zijn: Als er meer vraag naar vermogen is, dan kunnen we ook meer vermogen kwijt op dat moment aan zonnepanelen. Balansen die hap (daar zit nu net het probleem ook, want energieverbruik en zonnepanelen lopen niet synchroon).
Lieve Reinder, jij spreekt steeds over kWh (verbruik). Die zijn niet interessant voor een netbeheerder en zorgen niet voor overbelasting. Vermogen (KW) wel. Het elektriciteitsnet wordt berekend om ook piekmomenten op te kunnen vangen, zodat je door het hele jaar kunt terugleveren of verbruiken. Dat wordt steeds gebalanceerd. Als op jouw netkabel normaal 10 huishoudens maximaal 3 KW trekken, maar de kabel die er ligt kan 25 KW aan, dan gaan jouw lampjes even knipperen, omdat de spanning te laag is. Vervolgens gaat er snel weer een tv uit en is dat een nihil probleem.
Als vervolgens die 10 huishoudens denken “ik ga 5 KW aan panelen leggen” dan drukken deze op piekmomenten 50 KW terug. De spanning loopt dan op, met als gevolg dat jouw omvormer een te hoge spanning krijgt en uitvalt. Dit is natuurlijk een veel groter probleem, omdat die 10 huishoudens met ieder 5 KW gewoon urenlang die stroom kwijt willen, terwijl ze zelf op het strand liggen bakken.
Uiteindelijk moet die kabel dan toch echt vervangen worden om dit probleem goed op te lossen. Het elektriciteitsnet is op dat piekmoment overbelast.
Ik hoop dat je het met deze versimpeling een beetje begrijpt. En anders hou ik ermee op.
3 november 2021 om 09:29 #133126@mortyr Ja, hou maar op want dat stroom die niet op het netwerk komt het netwerk belast is erg sterk.
Ik heb ook zonnepanelen op mijn huisje bij mijn volkstuintje en daar is geen netwerk, maar volgens jou belast die ook het netwerk.
Van problemen in oude wijken heb ik nog nooit gehoord en daar zijn trouwens de daken met zonnepanelen snel geteld.
Salderen wordt betaalt door de afnemers van mijn stroom en die betalen nu misschien wel 40 cent per kWh en ik krijg 21 cent.
Salderen kost de overheid niets. Gebruik ikzelf dat overschot, dan krijgt de overheid ook niets meer van mijn afnemers.De twee links waren voorbeeltjes van de talloze berichten die er zijn over woonhuizen die hun panelen niet kunnen gebruiken.
Maar al zouden het alleen daken met heel veel panelen zijn geweest of zonnepaneelparken, dan is dat nog zeer kwalijk!
Waarom werken windmolenparken op land en zelfs op zee zelfs direct na aanbouw, maar worden zonnepanelen tegengewerkt?Ook in mijn woonplaats hebben nieuwe huizen elk 8 zonnepanelen, maar teruglevering wordt regelmatig geblokkeerd.
[URL verwijderd door moderator i.v.m. onveilig link en 404-error]
In het tweede kwartaal van 2021 was 87% van de aanvragen voor een aansluiting bij Liander voor een nieuwbouwwoning aardgasloos. Nieuwbouwwijken die niet meer op het aardgasnet zijn aangesloten, verbruiken drie à vier keer meer elektriciteit dan ouderwetse wijken. De beschikbaarheid van die grote hoeveelheden stroom is niet langer vanzelfsprekend. Het is daarom belangrijk dat de netbeheerders alle nieuwbouwwijken vroegtijdig in beeld hebben.
Parool
Het elektriciteitsnet blijkt overvol in veel meer delen van de stad dan gedacht. Daardoor kunnen bedrijven geen stroomaansluiting krijgen. Amsterdam waarschuwt politiek Den Haag dat ook de bouw van tienduizenden woningen hierdoor vijf tot zeven jaar vertraging oploopt.[Tag in bericht aangepast door moderator. Zie hier hoe je iemand kan taggen]
4 november 2021 om 20:53 #133190Er bestaat al een thuisaccu op waterstof en die zal snel goedkoper worden.
De nieuwste ketels zijn al geschikt voor waterstof.
Nu nog een overheid die een beetje vaart zet in waterstof en niet in windmolens op zee.
[URL verwijderd door moderator i.v.m. 404-error]Met waterstof kun je woonhuizen verwarmen, met windmolens is dat niet effectief.
Dusss… overheid… maak vaart met het waterstofnetwerk.Er zijn steeds meer auto’s op waterstof, vrachtwagens en treinen op waterstof.
Accu’s zijn veel te zwaar voor vrachtauto’s en waterstof is dan de betere optie.
Maar dus ook voor gewone auto’s.
Veel lichter dan accu’s en de actieradius is enorm.
Vliegen op accu’s is vrijwel onmogelijk, maar op waterstof kan dat zeer binnenkort.
Duitsland investeert al meer in waterstoftankstations dan in laadpalen
Investeren in een elektriciteitsnet voor laadpalen is dan niet meer nodig.
Waterstof gaat onze woningen verwarmen en niet de stroomvretende warmtepompen.
Dus misschien kan het elektriciteitsnet uit 1952 wel bij mij in de straat blijven liggen, naast de glasvezelkabel uit 2021.
Toch een beetje dom dat het elektriciteitsnet nooit is aangepast aan de veel grotere vraag thuis met al die laadapparaten, tv,s en computers, veel meer lampen, elektrisch koken, enz, enz.25 mei 2022 om 00:56 #137352Tijd dat Jetten alle Netbeheerders aan de tand voelt waarom zij hun zaakjes zo slecht hebben geregeld omdat zij achterstallig onderhoud voor lief nemen om eigen oude ondergrondse stroomkabels (en oude meters) niet vervangen. Zeker nu wanneer er terug geleverd wordt via zonnepanelen. Om de tuin geleid door Netbeheerders? Ja. Wanbeleid. Ja. Dit was al jaren bekend. En straks krijgen zonnepanelenhouders de rekening. Ik hou die Jetten goed in de gaten. (K)Wiebes/VVD was een fiasco zowel afvloeiings regelingen (van NL belastinggeld) naar belastingdienst medewerkers met riante oprot premies laten gaan. Op zijn conto een tekort is aan belastingspersoneel zet te denken. En precies deze man introduceerde de salderingsregeling met zijn wetsvoorstel. Die man heeft meer kapot gemaakt dan lief is.
23 juni 2022 om 11:43 #137662Ieder zijn eigen accu lijkt mij erg inefficient. Niet alleen de aanschaf, maar ook het onderhoud. En wat als de accu in de wintermaanden een paar maanden lang leeg blijft omdat er geen zon genoeg is?
Accu’s op wijkniveau en goed beheert lijkt mij veel beter. De mensen met elektrische auto’s in de wijk kunnen dan opladen met de stroom die door anderen aangeleverd wordt als de zon schijnt.
23 juni 2022 om 13:06 #137667Als je een klein beetje gezond verstand hebt maak je voordat je iets veranderd
Een inventarisatie en daarna een stappenplan met planning maar aangezien in de regering alleen maar mensen zitten zonder enig verstand en kennis wordt alles wat die regering aanpakt een chaos en een grote mislukking. Kreten kreten en alleen maar domme napraterij en vriendjespolitiek.
En zo moeten wij de transitie in een verloren zaak ![Bericht aangepast door moderator ivm overmatig gebruik van caps. Zie ook onze forumregels]
23 juni 2022 om 16:27 #137671ik denk dat de transitie van elektra naar waterstof de enige echte oplossing is voor alle benzine ,diesel aardgas gebruikers.
Elektrische auto is maar een politiek economische tussenoplossing24 juni 2022 om 20:30 #137688Ik zie weinig in opslag, zeker in accu’s.
Daarbij zijn lithium accu’s brandgevaarlijk en niet te blussen. Lijkt me gevaarlijk in een woning.
Lithium accu’s produceren levert ook heel veel CO2 uitstoot op.Bij E-auto’s spreekt met over een omslagpunt bij pas 100.000 km. We moeten nu stoppen met CO2 uitstoot, niet eerst meer produceren!!!
Dus ik pleit voor goede rendabele grootschalige opslag door het energie bedrijf, die kunnen dat veel efficiënter en zo tevens de netbelasting stabiliseren.
Dan kunnen huizen zonder mogelijkheden ook gebruik maken van het overschot van energie van anderen.Als ik zelf energie moet gaan opslaan, dan wil ik helemaal “off the grid” werken, met eventueel een eigen generator voor de enkele momenten in de winter dat het tegen zit.
Dan wil ik ook de huidige vaste netwerk kosten niet meer, want die worden dan relatief veel te hoog en laat me dus helemaal afsluiten.11 april 2024 om 11:05 #148836Netbeheerder Enexis start campagne voor huishoudens over de problemen én de oplossingen van het volle elektriciteitsnet. Wat ga jij merken van de werkzaamheden aan het elektriciteitsnet?
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.